Cum se scrie corect ? Înota sau Înnota ?

Cum se scrie corect ? Înota sau Înnota ?

 

Una dintre greșelile comune din limba română este interschimbarea literelor „n” și „nn”.

În limba română, din punct de vedere gramatical, cuvântul acesta poate avea o singură formă corectă, iar forma în cauză se scrie cu litera „n”.

Forma corectă a acestui cuvânt este : Înota

 

Scrierea corectă din punct de vedere gramatical este extrem de importantă în viața de zi cu zi, doar în acest mod putem să ne înțelegem reciproc într-un mod cât mai eficient. Adesea, din cauza micilor greșeli, putem să nu fim înțeleși corect, aceste greșeli includ plasarea incorectă a semnelor de punctuație, a cratimei și adăugarea sau scoaterea unei litere dintr-un cuvânt sau a unui șir de cuvinte. Limba română este vastă, iar adesea prin excluderea unei cratime, a unei litere sau a unui semn de punctuație, sensul propoziției poate fi complet diferit.

 

Exemplu :

Nu putea înota.

Nu, putea înota.

 

În primul caz, sensul propoziției este că acțiunea nu a fost înfăptuită, iar în cel de-al doilea, acțiunea a avut loc. Desigur, sensul propoziției nu se schimbă la fiecare greșeală gramaticală, unele greșeli nu înfăptuiesc o schimbare sensul propoziției, ele însă pot face propoziția mai greu de descifrat, sau schimbă cel puțin partea estetică și percepția noastră despre persoana care a formulat un anume text. Astfel, trebuie să nu uităm faptul că a scrie corect și a avea cultură sunt două fenomene interlegate.

 

Propoziții cu Înota – Cuvântul Înota

 

Propoziții cu Înota – sens propriu și figurat

 

Nu puteam înota până vara trecută, când am fost învățat de prietenii mei.

A înota nu e greu, trebuie doar să te relaxezi, iar restul vine de la sine, ai putea spune că înnotul este de fapt unul din instinctele noastre.

Sora mea nu putea înota, dar eu fiindu-i frate mai mare, am luat-o cu mine la lacul din spatele casei și am învățat-o în mai puțin de două zile.

Eu sunt singurul dintre prietenii mei care nu poate înota, dar nu îmi fac prea multe griji, o să învăț cândva.

Am pierdut competiția de înot nu pentru că el înota mai bine decât mine, ci pentru că îmi sclintisem mâna cu o zi înainte.

Să înot e una dintre micile plăceri ale vieții, fără de care nu știu dacă aș putea trăi.