Cum se scrie corect ? Tolerează / Toleriază sau Toleriează ?

Cum se scrie corect ? Tolerează / Toleriază sau Toleriează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : TOLEREAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu cred că te tolerează.

Nu, cred că te tolerează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

Propoziții cu Tolerează – Cuvântul Tolerează (a tolera)

 

Oamenii nu tolerează minciuna.

Nimeni nu tolerează comportamentul agresiv al celor din jur.

Dezordinea nu se tolerează, avem nevoie de organizare și înțelegere.

Directorul nu tolerează indiferența lucrătorilor.

Copiii nu tolerează răutatea în rândul lor.

Profesorii nu tolerează violența dintre elevi.

Mama nu tolerează comportamentul meu inadecvat.

Nu înțeleg de ce bunicul tolerează acest comportament?

De ce profesorul tolerează bârfele lui Andrei?

Un director bun nu tolerează mizeria din jur.