Cum se scrie corect ? i-ați, ia-ți sau iați ?

Cum se scrie corect ? i-ați, ia-ți sau iați ? lipit sau dezlipit ?

 

Una dintre multele incorectitudini gramaticale din limba română constă din adăugarea sau scoaterea cratimei (liniuței) la scrierea unor cuvinte.

 

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

 

În cazurile de mai jos, cratima este folosită pentru a reduce numărul de silabe.

 

Când se scrie i-ați și ia-ți cu cratimă și când se scrie iați fără cratimă ?

 

Se scrie ia-ți atunci când ne referim la verbul „a lua”.

Ex. Ia-ți o bluză mai groasă.

 

Se scrie i-ați atunci când poate fi completat cu „pe ei” sau „pe voi”.

Ex. I-ați văzut ?

 

Cuvântul iați nu există

 

 

Propoziții cu i-ați și ia-ți – Cuvintele i-ați și iați

 

i-ați :

I-ați văzut ?

I-ați cumpărat cadou ?

I-ați făcut ziua mai bună.

I-ați mulțumit ?

I-ați spus ce ați făcut ?

 

ia-ți :

Ia-ți o pereche de pantaloni.

Ia-ți liber pentru mâine.

Ia-ți ceva de mâncare.

 

 

 

 

 

Cu ajutorul cuvântului i-ați , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu i-ați văzut.

Nu, i-ați văzut.

 

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”