Dăle sau dă-le ? – Cum se scrie corect ?

Cum se scrie corect ? Dăle sau dă-le

 

Aceasta este una dintre cele mai comune greșeli gramaticale.

 

Din aceste 2 cuvinte, doar 1 există în gramatica limbii române.

 

Regulile de scriere sunt simple, însă foarte puțini oameni le cunosc. Mai jos aveți modul de folosire a acestui cuvânt.

 

 Întotdeauna se scrie dă-le cu cratimă.

 

Cuvântul dăle este un cuvânt care nu există în gramatica limbii române.

 

Se scrie dă-le atunci când vine de la „dă lor”.

Ex. Dă-le o mână de ajutor.

 

Astfel, la întrebarea „Cum se scrie, dăle sau dă-le ?” răspunsul este : dă-le

 

dă-le-o / dăle-o sau dăleo ? – Cum se scrie corect ?

 

Deja am stabilit că dă-le se scrie cu cratimă, deci, în cazul acestui cuvânt, de asemenea se scrie dă-le cu cratimă, urmat de „-o”.

 

Astfel, forma finală a acestui cuvânt este dă-le-o și înseamnă „pe ea să o dai lor”.

 

Ca o regulă simplă pentru alte cuvinte la care ai putea să ai dubii, întotdeauna se scrie „-o” cu cratimă atunci când „-o” poate fi înlocuit cu „pe ea”.

 

Nu se scrie niciodată dăle-o sau dăleo.

 

 

dă-li-l / dăli-l sau dălil ? – Cum se scrie corect ?

 

La fel ca și în cazul lui dă-le-o, întotdeauna se scrie dă-li-l, cuvânt care înseamnă „pe el să îl dai lor”.

 

Cuvintele dăli-l și dălil sunt cuvinte care nu există în gramatica limbii române.

 

Propoziții cu dă-le și dă-le-o – ortogramele dă-le-o și dă-le

 

dă-le :

 

Dă-le te rog câte un pahar.

Dă-le și lor câte o farfurie.

Dă-le ochelarii de pe pervaz.

Dă-le de știre dacă se întâmplă ceva.

Dă-le puțin telefonul tău.

 

dă-le-o :

 

Dacă nu citești cartea, dă-le-o lor.

Dă-le-o lor pentru o zi.

Dă-le-o, este geanta lor.

Dă-le-o pe mama ta la telefon.

Dă-le-o un pic, apoi ți-o returnează.

 

Propoziții cu dă-li-l – Ortograma dă-li-l

 

dă-li-l :

 

Dă-li-l lor dacă nu îți place.

Dă-li-l mai repede, este pe masă.

Dacă nu îl vrea, dă-li-l lor.

Dă-li-l sau o să îl ia singură.

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu dă-le

 

Cu ajutorul cuvântului dă-le , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu i-am spus „dă-le”.

Nu, i-am spus „dă-le”.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu dă-le , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu dă-le, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu dă-le, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ dă-le, dă-le-o, dă-li-l ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”Bine ai venit pe ScrieCorect.ro, locul unde găsești cele mai bune resurse pentru a-ți îmbunătăți gramatica limbii române și pentru a evita greșelile frecvente. Cu articole informative, exerciții interactive și sfaturi utile, ScrieCorect.ro te ajută să înțelegi și să aplici regulile corecte ale limbii române. În plus, site-ul nostru este actualizat constant cu cele mai noi informații despre limbajul scris și vorbit, astfel încât să poți fi sigur că ești mereu la curent cu cele mai recente tendințe și reguli. Așadar, dacă îți dorești să îți îmbunătățești abilitățile de scriere și să te exprimi corect în limba română, ScrieCorect.ro este locul perfect pentru tine.

De asemenea, pe ScrieCorect.ro vei găsi o comunitate activă de oameni pasionați de limbă și cultură românească. Poți participa la discuțiile noastre, poți pune întrebări și poți primi feedback din partea membrilor noștri și a experților în limbă română. În plus, site-ul nostru oferă și servicii profesionale de corectare a textelor, astfel încât să poți avea încredere că scrisul tău este impecabil din punct de vedere gramatical. Deci, indiferent dacă ești un student, un profesionist sau pur și simplu un pasionat de limbă română, ScrieCorect.ro este sursa ta de încredere pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare și a-ți exprima ideile într-un mod clar și precis.