dă- – cu cratimă și fără

Du-i-le, du-ile, dui-le sau duile ? – Cum se scrie corect ?

Cum se scrie corect ? Du-i-le, du-ile, dui-le sau duile ?

 

Aceasta este una dintre cele mai populare greșeli gramaticale, din cele 4 „cuvinte”, doar 1 este corect.

 

Regula de scriere este foarte simplă. însă foarte puțini oameni o cunosc.

 

În gramatica limbii române, întotdeauna se scrie du-i-le.

 

Du- este un verb predicativ la modul imperativ. Iar „-i”, „-o” și „-l” sunt pronume personale. Astfel, fiind cuvinte diferite, se scriu cu cratimă.

 

Formele du-ile, dui-le și duile nu există în gramatica limbii române.

 

Astfel, răspunsul la întrebarea „Cum este corect, Du-i-le, du-ile, dui-le sau duile ?” este : du-i-le.

 

Pentru o explicație mai detaliată și o înțelegere mai aprofundată, vă recomandăm să citiți du-i sau dui ?

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu du-i-le

 

Cu ajutorul cuvântului du-i-le , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu i-am spus „du-i-le”.

Nu, i-am spus „du-i-le”.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu du-i-le , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu du-i-le, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu du-i-le, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ du-i-le, du-ile, dui-le sau duile ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

Du-i-o, du-io, dui-o sau duio ? – Cum se scrie corect ?

Cum se scrie corect ? Du-i-o, du-io, dui-o sau duio ?

 

Aceasta este una dintre cele mai populare greșeli gramaticale, din cele 4 „cuvinte”, doar 1 este corect.

 

Regula de scriere este foarte simplă. însă foarte puțini oameni o cunosc.

 

În gramatica limbii române, întotdeauna se scrie du-i-o.

 

Du- este un verb predicativ la modul imperativ. Iar „-i”, „-o” și „-l” sunt pronume personale. Astfel, fiind cuvinte diferite, se scriu cu cratimă.

 

Formele du-io, dui-o și duio nu există în gramatica limbii române.

 

Astfel, răspunsul la întrebarea „Cum este corect, Du-i-o, du-io, dui-o sau duio ?” este : du-i-o.

 

Pentru o explicație mai detaliată și o înțelegere mai aprofundată, vă recomandăm să citiți du-i sau dui ?

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu du-i-o

 

Cu ajutorul cuvântului du-i-o , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu i-am spus „du-i-o”.

Nu, i-am spus „du-i-o”.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu du-i-o , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu du-i-o, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu du-i-o, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ du-i-o, du-io, dui-o sau duio ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

Da-ți-mi-o, dați-mi-o sau dațimi-o ? – Cum se scrie corect ?

 Cum se scrie corect ? Da-ți-mi-o, dați-mi-o sau dațimi-o ?

 

Da-ți-mi-le, dați-mi-le sau dațimi-le este una dintre cele mai comune greșeli gramaticale.

 

Din aceste 3 forme, doar una este corectă.

 

În gramatica limbii române, întotdeauna se scrie dați-mi-o și înseamnă „pe ea să o dați mie”.

 

Cuvintele da-ți-mi-o și dațimi-o nu există în limba română.

 

Astfel, răspunsul la întrebarea „Cum este corect, da-ți-mi-o, dațimi-o sau dați-mi-o ?” este : dați-mi-o.

 

Pentru o explicație mai detaliată și o înțelegere mai aprofundată, vă recomandăm să citiți „dă-o sau dăo”

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu dați-mi-o

 

Cu ajutorul cuvântului dați-mi-o , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu le-am spus „dați-mi-o”.

Nu, le-am spus „dați-mi-o”.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu dați-mi-o , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu dați-mi-o, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu dați-mi-o, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ dați-mi-o, dați-mi-o sau dațimio ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

Da-ți-i, da-ții, dați-i sau dații ? – Cum se scrie corect ?

 Cum se scrie corect ? Da-ți-i, da-ții, dați-i sau dații ?

 

Da-ți-mi-le, dați-mi-le sau dațimi-le este una dintre cele mai comune greșeli gramaticale.

 

Din aceste 4 forme, doar una este corectă.

 

În gramatica limbii române, întotdeauna se scrie dați-i și înseamnă „să îi dați”.

 

Cuvintele da-ți-i, da-ții și dații nu există în limba română.

 

Astfel, răspunsul la întrebarea „Cum este corect, da-ți-i, dați-i, da-ții sau dații ?” este : dați-i.

 

Pentru o explicație mai detaliată și o înțelegere mai aprofundată, vă recomandăm să citiți „Dai sau Da-i” și „dați sau da-ți

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu dați-i

 

Cu ajutorul cuvântului dați-i , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu le-am spus „dați-i”.

Nu, le-am spus „dați-i”.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu dați-i , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu dați-i, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu dați-i, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ dați-i, da-ți-i sau dații ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

Da-ți-l, dați-l sau dațil ? – Cum se scrie corect ?

 Cum se scrie corect ? Da-ți-l, dați-l sau dațil ?

 

Da-ți-mi-le, dați-mi-le sau dațimi-le este una dintre cele mai comune greșeli gramaticale.

 

Din aceste 3 forme, doar una este corectă.

 

În gramatica limbii române, întotdeauna se scrie dați-l și înseamnă „pe el să îl dați”.

 

Cuvintele da-ți-l și dațil nu există în limba română.

 

Astfel, răspunsul la întrebarea „Cum este corect, da-ți-l, dați-l sau dațil ?” este : dați-l.

 

Pentru o explicație mai detaliată și o înțelegere mai aprofundată, vă recomandăm să citiți „da-ți sau dați” și „dați-mi, dațimi sau da-ți-mi ?

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu dați-l

 

Cu ajutorul cuvântului dați-l , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu le-am spus „dați-l”.

Nu, le-am spus „dați-l”.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu dați-l , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu dați-l, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu dați-l, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ dați-l, da-ți-l sau dațil ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

Da-ți-mi-l, dați-mi-l sau dațimi-l ? – Cum se scrie corect ?

 Cum se scrie corect ? Da-ți-mi-l, dați-mi-l sau dațimi-l ?

 

Da-ți-mi-le, dați-mi-le sau dațimi-le este una dintre cele mai comune greșeli gramaticale.

 

Din aceste 3 forme, doar una este corectă.

 

În gramatica limbii române, întotdeauna se scrie dați-mi-l și înseamnă „pe el să îl dați mie”.

 

Cuvintele da-ți-mi-l și dațimi-l nu există în limba română.

 

Astfel, răspunsul la întrebarea „Cum este corect, da-ți-mi-l, dațimi-l sau dați-mi-l ?” este : dați-mi-l.

 

Pentru o explicație mai detaliată și o înțelegere mai aprofundată, vă recomandăm să citiți „dați-mi, dațimi sau da-ți-mi ?

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu dați-mi-l

 

Cu ajutorul cuvântului dați-mi-l , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu le-am spus „dați-mi-l”.

Nu, le-am spus „dați-mi-l”.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu dați-mi-l , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu dați-mi-l, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu dați-mi-l, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ dați-mi-l, dați-mi-l sau dațimil ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

Da-ți-mi-le, dați-mi-le sau dațimi-le ? – Cum se scrie corect ?

 Cum se scrie corect ? Da-ți-mi-le, dați-mi-le sau dațimi-le ?

 

Da-ți-mi-le, dați-mi-le sau dațimi-le este una dintre cele mai comune greșeli gramaticale.

 

Din aceste 3 forme, doar una este corectă.

 

În gramatica limbii române, întotdeauna se scrie dați-mi-le și înseamnă „pe ele să le dați mie”.

 

Cuvintele da-ți-mi-le și dațimi-le nu există în limba română.

 

Astfel, răspunsul la întrebarea „Cum este corect, da-ți-mi-le, dațimi-le sau dați-mi-le ?” este : dați-mi-le.

 

Pentru o explicație mai detaliată și o înțelegere mai aprofundată, vă recomandăm să citiți „dați-le, dațile sau da-ți-le ?” și „dați-mi, dațimi sau da-ți-mi ?

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu dați-mi-le

 

Cu ajutorul cuvântului dați-mi-le , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu le-am spus „dați-mi-le”.

Nu, le-am spus „dați-mi-le”.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu dați-mi-le , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu dați-mi-le, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu dați-mi-le, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ dați-mi-le, dați-mi-le sau dațimile ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

Dăne sau dă-ne ? – Cum se scrie corect ?

Cum se scrie corect ? Dăne sau dă-ne

 

Dă-ne sau dăne” este una dintre cele mai comune greșeli gramaticale.

 

Din aceste 2 cuvinte, doar 1 există în gramatica limbii române.

 

Regulile de scriere sunt simple, însă foarte puțini oameni le cunosc. Mai jos aveți modul de folosire a acestui cuvânt.

 

 Întotdeauna se scrie dă-ne cu cratimă.

 

Cuvântul dăne este un cuvânt care nu există în gramatica limbii române.

 

Se scrie dă-ne atunci când ne referim la „dă nouă”, „să ne dai nouă” sau „dă pe noi”.

Aici „dă” vine de la verbul „a da” iar „-ne” vine de la „noi” sau „nouă”.

 

Ex. Dă-ne o mână de ajutor.

 

Astfel, la întrebarea „Cum se scrie, dăne sau dă-ne ?” răspunsul este : dă-ne

 

dă-ne-o / dăne-o sau dăneo ? – Cum se scrie corect ?

 

 

Deja am stabilit că dă-ne se scrie cu cratimă, deci, în cazul acestui cuvânt, de asemenea se scrie dă-ne cu cratimă, urmat de „-o”.

 

Astfel, forma finală a acestui cuvânt este dă-ne-o și înseamnă „pe ea să o dai nouă”.

 

Ca o regulă simplă pentru alte cuvinte la care ai putea să ai dubii, întotdeauna se scrie „-o” cu cratimă atunci când „-o” poate fi înlocuit cu „pe ea”.

 

Nu se scrie niciodată dăne-o sau dăneo.

 

Deci, la întrebarea „Cum se scrie : dăneo, dă-ne-o sau dăne-o ?” răspunsul este : dă-ne-o

 

 

dă-ni-l / dăni-l sau dănil ? – Cum se scrie corect ?

 

 

La fel ca și în cazul lui dă-ne-o, întotdeauna se scrie dă-ni-l, cuvânt care înseamnă „pe el să îl dai nouă”.

 

Cuvintele dăni-l și dănil sunt cuvinte care nu există în gramatica limbii române.

 

Deci, la întrebarea „Cum se scrie : dănil, dă-ni-l sau dăni-l ?” răspunsul este : dă-ni-l

 

 

dă-ni-le / dăni-le sau dănile ? – Cum se scrie corect ?

 

 

La fel ca și în cazul lui dă-ne-o, întotdeauna se scrie dă-ni-le, cuvânt care înseamnă „pe ele să îl dai nouă”.

 

Cuvintele dăni-le și dănile sunt cuvinte care nu există în gramatica limbii române.

 

Deci, la întrebarea „Cum se scrie : dănile, dă-ni-le sau dăni-le ?” răspunsul este : dă-ni-le

 

Propoziții cu dă-ne și dă-ne-o – ortogramele dă-ne-o și dă-ne

 

dă-ne :

 

Dă-ne te rog câte un pahar.

Dă-ne și nouă câte o farfurie.

Dă-ne ochelarii de pe pervaz.

Dă-ne de știre dacă se întâmplă ceva.

Dă-ne puțin telefonul tău.

 

dă-ne-o :

 

Dacă nu citești cartea, dă-ne-o nouă.

Dă-ne-o pentru o zi.

Dă-ne-o, este geanta noastră.

Dă-ne-o pe mama ta la telefon.

Dă-ne-o un pic, apoi ți-o returnăm.

 

Propoziții cu dă-ni-l – Ortograma dă-ni-l

 

dă-ni-l :

 

Dă-ni-l nouă dacă nu îți place.

Dă-ni-l mai repede, este pe masă.

Dacă nu îl vrea, dă-ni-l nouă.

Dă-ni-l sau o să îl luăm singuri.

 

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu dă-ne

 

Cu ajutorul cuvântului dă-ne , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu i-am spus „dă-ne”.

Nu, i-am spus „dă-ne”.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu dă-ne , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu dă-ne, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu dă-ne, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ dă-ne, dă-ne-o, dă-ni-l ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

Dă-te sau dăte ? – Cum se scrie corect ?

Dă-te sau dăte ? – Cum se scrie corect ?

 

Dă-te sau dăte este una dintre cele mai comune greșeli gramaticale.

 

Din aceste 2 cuvinte, doar 1 există în gramatica limbii române.

 

Regulile de scriere sunt simple, însă foarte puțini oameni le cunosc. Mai jos aveți modul de folosire a acestor cuvinte.

 

Când se scrie dă-te cu cratimă și când se scrie dăte fără cratimă ?

 

 

În gramatica limbii române, întotdeauna se scrie dă-te cu cratimă.

 

Cuvântul dăte este un cuvânt care nu există în gramatica limbii române.

 

Ca o regulă simplă pentru alte cuvinte la care ai putea să ai dubii, întotdeauna se scrie „-te” cu cratimă atunci când „-te” poate fi înlocuit cu / înseamnă  „pe tine”.

 

Astfel, la întrebarea „Cum se scrie, dăte sau dă-te ?” răspunsul este : dă-te

 

Când se scrie dă-te-n și când se scrie dăte-n ?

 

 

Deja am stabilit că dă-te se scrie cu cratimă, deci, în cazul acestui cuvânt, de asemenea se scrie dă-te cu cratimă și înseamnă „dă pe tine” sau „te dă”.

 

La acest „dă-te” se adaugă „-n” cu cratimă, fiind prescurtarea de la „în”.

 

Astfel, întotdeauna se scrie dă-te-n cu două cratime și înseamnă „te dă în”.

 

Cuvintele dăte-n și dăten nu există în gramatica limbii române.

 

Ca o regulă simplă pentru alte cuvinte la care ai putea să ai dubii, întotdeauna se scrie „-n” cu cratimă atunci când „-n” poate fi înlocuit cu „în” și se lipește de un verb.

 

Astfel, la întrebarea „Cum se scrie, dă-te-n sau dăte-n ?” răspunsul este : dă-te-n

 

Propoziții cu dă-te – ortograma dă-te

 

dă-te :

 

Dă-te te rog.

Dă-te uitării.

Dă-te mai bine la o parte.

Dă-te te rog înapoi.

Dă-te mai departe de mine

Dă-te, este geanta mea.

 

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu dă-te și dă-te-n

 

Cu ajutorul cuvintelor dă-te și dă-te-n, vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu i-am spus „dă-te-n”.

Nu, i-am spus „dă-te-n”.

 

Nu cred că este o idee, dă-te la schimb.

Nu, cred că este o idee, dă-te la schimb.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu dă-te și dă-te-n , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu dă-te-n și dă-te, din cauza că virgula lipsește după „nu”, acest „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu dă-te-n și dă-te, virgula de după „nu” este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ dă-te sau dăte, dă-te-n sau dăte-n ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

dă-l sau dăl, dă-o sau dăo ? – Cum se scrie corect ?

dă-l sau dăl, dă-o sau dăo ? – Cum se scrie corect ?

 

„dă-l sau dăl” și „dă-o sau dăo” sunt două dintre cele mai comune greșeli gramaticale.

 

Din aceste 4 cuvinte, doar 2 există în gramatica limbii române.

 

Regulile de scriere sunt simple, însă foarte puțini oameni le cunosc. Mai jos aveți modul de folosire a acestor cuvinte.

 

Când se scrie dă-l cu cratimă și când se scrie dăl fără cratimă ?

 

 În gramatica limbii române, întotdeauna se scrie dă-l cu cratimă.

 

Aici „l-” este forma pronumelui personal, persoana a 3-a, numărul singular, genul masculin, cazul acuzativ.

 

Cuvântul dăl este un cuvânt care nu există în gramatica limbii române.

 

Ca o regulă simplă pentru alte cuvinte la care ai putea să ai dubii, întotdeauna se scrie „-l” cu cratimă atunci când „-l” poate fi înlocuit cu / înseamnă  „pe el”.

 

Astfel, la întrebarea „Cum se scrie, dăl sau dă-l ?” răspunsul este : dă-l

 

Când se scrie dă-o cu cratimă și când se scrie dăo fără cratimă ?

 

 

Deja am stabilit că dă-o se scrie cu cratimă, deci, în cazul acestui cuvânt, de asemenea se scrie dă-o cu cratimă și înseamnă „dă pe ea”.

 

 

Ca o regulă simplă pentru alte cuvinte la care ai putea să ai dubii, întotdeauna se scrie „-o” cu cratimă atunci când „-o” poate fi înlocuit cu „pe ea”.

 

Nu se scrie niciodată dă-o.

 

Astfel, la întrebarea „Cum se scrie, dăo sau dă-o ?” răspunsul este : dă-o

 

Propoziții cu dă-l și dă-o – ortogramele dă-o și dă-l

 

dă-l :

 

Dă-l te rog.

Dă-l uitării.

Dă-l mai bine Mariei.

Dă-l te rog înapoi.

Dă-l mai departe de mine

 

dă-o :

 

Dacă nu citești cartea, dă-o altcuiva.

Dă-o lor pentru o zi.

Dă-o, este geanta mea.

Dă-o pe mama ta la telefon.

Dă-o un pic, apoi ți-o returnez.

 

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu dă-l și dă-o

 

Cu ajutorul cuvintelor dă-l și dă-o, vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu i-am spus „dă-l”.

Nu, i-am spus „dă-l”.

 

Nu cred că este o idee, dă-o la schimb.

Nu, cred că este o idee, dă-o la schimb.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu dă-l și dă-o , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu dă-l și dă-o, din cauza că virgula lipsește după „nu”, acest „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu dă-o și dă-l, virgula de după „nu” este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ dă-l sau dăl, dă-o sau dăo ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

Dăle sau dă-le ? – Cum se scrie corect ?

Cum se scrie corect ? Dăle sau dă-le

 

Aceasta este una dintre cele mai comune greșeli gramaticale.

 

Din aceste 2 cuvinte, doar 1 există în gramatica limbii române.

 

Regulile de scriere sunt simple, însă foarte puțini oameni le cunosc. Mai jos aveți modul de folosire a acestui cuvânt.

 

 Întotdeauna se scrie dă-le cu cratimă.

 

Cuvântul dăle este un cuvânt care nu există în gramatica limbii române.

 

Se scrie dă-le atunci când vine de la „dă lor”.

Ex. Dă-le o mână de ajutor.

 

Astfel, la întrebarea „Cum se scrie, dăle sau dă-le ?” răspunsul este : dă-le

 

dă-le-o / dăle-o sau dăleo ? – Cum se scrie corect ?

 

Deja am stabilit că dă-le se scrie cu cratimă, deci, în cazul acestui cuvânt, de asemenea se scrie dă-le cu cratimă, urmat de „-o”.

 

Astfel, forma finală a acestui cuvânt este dă-le-o și înseamnă „pe ea să o dai lor”.

 

Ca o regulă simplă pentru alte cuvinte la care ai putea să ai dubii, întotdeauna se scrie „-o” cu cratimă atunci când „-o” poate fi înlocuit cu „pe ea”.

 

Nu se scrie niciodată dăle-o sau dăleo.

 

 

dă-li-l / dăli-l sau dălil ? – Cum se scrie corect ?

 

La fel ca și în cazul lui dă-le-o, întotdeauna se scrie dă-li-l, cuvânt care înseamnă „pe el să îl dai lor”.

 

Cuvintele dăli-l și dălil sunt cuvinte care nu există în gramatica limbii române.

 

Propoziții cu dă-le și dă-le-o – ortogramele dă-le-o și dă-le

 

dă-le :

 

Dă-le te rog câte un pahar.

Dă-le și lor câte o farfurie.

Dă-le ochelarii de pe pervaz.

Dă-le de știre dacă se întâmplă ceva.

Dă-le puțin telefonul tău.

 

dă-le-o :

 

Dacă nu citești cartea, dă-le-o lor.

Dă-le-o lor pentru o zi.

Dă-le-o, este geanta lor.

Dă-le-o pe mama ta la telefon.

Dă-le-o un pic, apoi ți-o returnează.

 

Propoziții cu dă-li-l – Ortograma dă-li-l

 

dă-li-l :

 

Dă-li-l lor dacă nu îți place.

Dă-li-l mai repede, este pe masă.

Dacă nu îl vrea, dă-li-l lor.

Dă-li-l sau o să îl ia singură.

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu dă-le

 

Cu ajutorul cuvântului dă-le , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu i-am spus „dă-le”.

Nu, i-am spus „dă-le”.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu dă-le , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu dă-le, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu dă-le, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ dă-le, dă-le-o, dă-li-l ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

Dă-mi, dămi, d-ămi sau dăm-i ? Cum se scrie corect ?

Cum se scrie corect ? Dă-mi, dămi, d-ămi sau dăm-i ? Cum se scrie corect ? ?

 

Aceasta este una dintre cele mai comune greșeli gramaticale.

 

Din aceste 4 cuvinte, doar 1 există în gramatica limbii române.

 

Regulile de scriere sunt simple, însă foarte puțini oameni le cunosc. Mai jos aveți modul de folosire a acestui cuvânt.

 

 Întotdeauna se scrie dă-mi cu cratimă.

 

Cuvintele dămi, d-ămi și dăm-i nu există în gramatica limbii române.

 

Se scrie dă-mi atunci când vine de la verbul „a da” și pronumele „mie”.

Ex. Dă-mi te rog cartea de pe masă.

 

Cuvântul dă-mi poate fi folosit și cu pronume ca „-o”, „-l” sau „-le”, care adesea dau de asemenea bătăi de cap oamenilor.

 

Cum se scrie corect ? Dă-mi-le / dămile sau dămi-le ?

 

După cum am spus, întotdeauna se scrie dă-mi cu cratimă, pentru că se leagă un verb de un pronume.

Deci, în cazul lui dă-mi-le, se folosesc două cratime, prima cratimă pentru a leaga  și mi, iar a doua, pentru a lega le de dă-mi.

Astfel, întotdeauna se scrie dă-mi-le.

 

Cum se scrie corect ? Dă-mi-l / dămil sau dămi-l ?

 

La fel ca și în cazul lui dă-mi-le, acici de asemenea se folosesc două cratime, astfel, se scrie întotdeauna dă-mi-l.

 

Cum se scrie corect ? Dă-mi-o / dămio sau dămi-o ?

 

Dacă ai citit ce a fost scris până în acest punct, probabil ți-ai dat deja seama că, la fel ca și în cazurile precedente, folosim două cratimi și la dă-mi-o.

 

Propoziții cu dă-mi / dă-mi-l / dă-mi-o și dă-mi-le

 

dă-mi :

 

Dă-mi te rog un pahar.

Dă-mi și mie o farfurie.

Dă-mi ochelarii de pe pervaz.

Dă-mi de știre dacă se întâmplă ceva.

Dă-mi puțin telefonul tău.

 

dă-mi-l :

 

Ți-am dat ieri un pix, dă-mi-l înapoi.

Dacă nu îți place, dă-mi-l mie.

Dă-mi-l astăzi, mâine nu o să fiu disponibilă.

Dă-mi-l te rog de pe masă.

Dă-mi-l pe Ion la telefon.

 

dă-mi-o :

 

Dacă nu citești cartea, dă-mi-o mie.

Dă-mi-o mie pentru o zi.

Dă-mi-o, este geanta mea.

Dă-mi-o pe mama ta la telefon.

Dă-mi-o un pic, apoi ți-o returnez.

 

dă-mi-le :

 

Dă-mi-le mie dacă nu îți plac.

Dă-mi-le mai repede, sunt pe masă.

Dacă nu le vrea, dă-mi-le mie.

Dă-mi-le sau le iau singură.

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu dă-mi

 

Cu ajutorul cuvântului dă-mi , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu i-am spus „dă-mi”.

Nu, i-am spus „dă-mi”.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu dă-mi , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu dă-mi, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu dă-mi, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ dă-mi, dă-mi-le, dă-mi-l, dă-mi-o ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

Cum se scrie corect ? Dau, d-au sau da-u ?

Cum se scrie corect ? D-au, dau sau da-u ?

 

Aceasta este una dintre cele mai comune greșeli gramaticale.

 

Din aceste 3 cuvinte, doar 1 există în gramatica limbii române și trebuie să fim atenți atunci când îl scriem.

 

Regulile de scriere sunt simple, însă foarte puțini oameni le cunosc. Mai jos aveți modul de folosire ale acestui cuvânt.

 

 Întotdeauna se scrie dau fără cratimă.

 

D-au și da-u sunt cuvinte care nu există în gramatica limbii române.

 

Se scrie dau atunci când ne referim la verbul „a da” și poate fi completat cu eu, ei sau ele.

Ex. Eu dau, tu dai, ei dau, ele dau.

 

 

Propoziții cu dau – cuvântul dau

 

Am vrut să le dau dreptate.

Le dau bună dimineața în fiecare zi.

Trebuie să îi dau destul timp.

Îmi doresc să dau o petrecere mare.

O să le dau toate informațiile necesare.

Ce cadou o să le dau ?

Dacă îmi permitea, era să le dau mai multe.

 

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu dau

 

Cu ajutorul cuvântului dau , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu o să vă dau câte o floare.

Nu, o să vă dau câte o floare.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu dau , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu dau, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu dau, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ D-a-m, dam sau d-am / D-ăm sau dă-m”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

Cum se scrie corect ? Dam, da-m sau d-am / Dăm sau dă-m ?

Cum se scrie corect ? Dam, da-m sau d-am / dăm, dă-m sau dă-m ?

Aceasta este una dintre cele mai comune greșeli gramaticale.

Din aceste 6 cuvinte, doar 2 există în gramatica limbii române, însă sensurile lor sunt diferite și trebuie să ținem cont de ele atunci când le scriem.

Regulile de scriere sunt simple, însă foarte puțini oameni le cunosc. Mai jos aveți modul de folosire a acestor cuvinte.

 Întotdeauna se scrie dam și dăm, fără cratimă.

Cuvintele da-m, d-am, dă-m și d-ăm nu există în gramatica limbii române.

Atât dam cât și dăm vin de la verbul „a da”.

 

Se scrie dăm doar atunci când noi facem acțiunea.

Ex. O să vă dăm câte o ciocolată.

 

Se scrie dam atunci când ne referim eu sau la noi.

Ex. De fiecare dată când îi vedeam, le dam câte o ciocolată.

 

Propoziții cu Dam și Dăm – cuvintele Dăm și Dam

 

Am vrut să le dăm dreptate.

Le dam bună dimineața în fiecare zi.

Trebuie să îi dăm destul timp.

Ne dorim să dăm o petrecere mare.

O să le dăm toate informațiile necesare.

Ce cadou o să le dăm ?

Dacă ne permiteam, era să le dăm mai multe.

 

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu dam și dăm

 

Cu ajutorul cuvintelor dam și dăm , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu o să vă dăm câte o floare.

Nu, o să vă dăm câte o floare.

 

Nu le dam nimic. (trecut)

Nu, le dam nimic.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu dam și dăm , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu dam și dăm, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu dam și dăm, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ D-a-m, dam sau d-am / D-ăm sau dă-m”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

Scrie Corect

FREE
VIEW