Cum se scrie corect ? m-ai sau mai, te-ai sau teai

Cum se scrie corect ? m-ai sau mai, te-ai sau teai ? lipit sau dezlipit ?

 

Una dintre multele incorectitudini gramaticale din limba română constă din adăugarea sau scoaterea cratimei (liniuței) la scrierea unor cuvinte.

 

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

 

În cazurile de mai jos, cratima este folosită pentru a reduce numărul de silabe.

 

Când se scrie m-ai cu cratimă și când se scrie mai fără cratimă ?

 

În limba română, se scrie m-ai cu cratimă atunci când litera „m” poate fi înlocuită cu „pe mine”, sau atunci când „pe mine” poate fi folosit după cuvântul m-ai.

 

Cuvântul mai se scrie legat atunci când ne referim la luna „mai”, când se folosește drept cuvânt de aproximație, când este un adverb ce servește la formarea gradului comparativ (mai bun, mai rău) sau la structuri de tipul „mai vreau”.

 

Exemple de forme corecte  (propoziții cu m-ai și mai) :

 

Ex.1 M-ai lăsat la nevoie.

Ex.2 Vreau mai mult.

Ex.3 M-ai prins cu mâța-n sac.

Ex.4 M-ai sunat ieri ?

Ex.5 M-ai luat de mână.

Ex.6 M-ai înnebunit.

Ex.7 M-ai întrebat (cu sensul de tu ai întrebat pe mine)

Ex.8 Mai întrebat (cu sunsul de cel mai întrebat)

Ex.9 M-ai ajutat (tu pe mine)

Ex.10 Mai ajutat (cel mai ajutat)

Ex.11 M-ai ajutat foarte mult.

Ex.12 M-ai făcut să fiu fericită.

Ex.13 M-ai liniștit.

Ex.14 M-ai întristat.

Ex.15 M-ai înștiințat.

Ex.16 M-ai sunat ieri ?

Ex.17 Luna mai este preferata mea.

Ex.18. Tatăl său s-a născut în luna mai.

Ex.19 Mă simt mai viu.

Ex.20 Nu există om mai căutat decât tine.

Ex.21 Maria este mai tânără decât Andreea.

Ex.22 Ion este mai rapid decât Andrei.

Ex.23 M-ai șocat prin răzpunsul tău.

Ex.24 M-ai lăsat cu zâmbetul pe buze.

Ex.25 M-ai făcut să mă simt liberă.

Ex.26 Ești mai mică decât ea.

Ex.27 M-ai văzut la TV ?

Ex.28 În luna mai se încep grătarele.

Ex.29 Cred că m-ai sunat din greșeală.

Ex.30 Acest suc este mai bun.

 

 

 

Când se scrie teai legat și când se scrie te-ai dezlegat ?

 

În limba română, întotdeauna se scrie te-ai cu cratimă, deoarece leagă două părți de vorbire diferite.

 

Cuvântul teai nu există.

 

Exemple de forme corecte  (propoziții cu te-ai) :

 

  1. Te-ai gândit la acest lucru ?
  2. Te-ai privit în oglindă.
  3. Te-ai îngrășat.
  4. Te-ai bucurat foarte mult.

 

Cu ajutorul cuvintelor m-ai și te-ai, vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu m-ai văzut.

Nu, m-ai văzut.

 

Nu te-ai gândit.

Nu, te-ai gândit.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 Bine ai venit pe ScrieCorect.ro, locul unde găsești cele mai bune resurse pentru a-ți îmbunătăți gramatica limbii române și pentru a evita greșelile frecvente. Cu articole informative, exerciții interactive și sfaturi utile, ScrieCorect.ro te ajută să înțelegi și să aplici regulile corecte ale limbii române. În plus, site-ul nostru este actualizat constant cu cele mai noi informații despre limbajul scris și vorbit, astfel încât să poți fi sigur că ești mereu la curent cu cele mai recente tendințe și reguli. Așadar, dacă îți dorești să îți îmbunătățești abilitățile de scriere și să te exprimi corect în limba română, ScrieCorect.ro este locul perfect pentru tine.

De asemenea, pe ScrieCorect.ro vei găsi o comunitate activă de oameni pasionați de limbă și cultură românească. Poți participa la discuțiile noastre, poți pune întrebări și poți primi feedback din partea membrilor noștri și a experților în limbă română. În plus, site-ul nostru oferă și servicii profesionale de corectare a textelor, astfel încât să poți avea încredere că scrisul tău este impecabil din punct de vedere gramatical. Deci, indiferent dacă ești un student, un profesionist sau pur și simplu un pasionat de limbă română, ScrieCorect.ro este sursa ta de încredere pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare și a-ți exprima ideile într-un mod clar și precis.