vreuna sau vre-una ? Când și cum se scrie corect ?

vreuna sau vre-una ? Când și cum se scrie corect ?

 

O întrebare foarte des întâlnită în limba română este : când se scrie vreuna legat (fără cratimă) și când se scrie vre-una cu cratimă (dezlegat) ?

Limba română este formată dintr-un amalgam de cuvinte flexibile, astfel majoritatea oamenilor întâmpină probleme la scrierea cuvintelor.

De exemplu, cratima se adaugă înaintea literei „o” atunci când alipim două părți de vorbire diferite, cum ar fi un verb și un pronume. Ea însă nu se adaugă atunci când conjugăm verbele sau când ne referim la un substantiv la cazul vocativ.

Deci, cum se scrie de fapt, vre-una sau vreuna ?

Cum este corect ? vreuna sau vre-una ?

 

În cazul de față, vreuna este singura formă corectă a acestui cuvânt.

 

vre-una este un cuvânt care nu există în gramatica limbii române.

 

O regulă destul de simplă pe care putem să ne bazăm atunci când avem dubii la folosirea unei cratime este :

 1. Întotdeauna trebuie să folosim cratima dacă legăm un verb de un pronume.
 2. La conjugare, cratima nu se folosește.
 3. Atunci când cuvântul poate fi folosit drept formulă de adresare (este substantiv la cazul vocativ), se scrie fără cratimă.

În continuare vă vom da câteva exemple de propoziții cu cuvântul vreuna, după care vă vom explica cât de mult poate fi influențat sensul unei propoziții de o „simplă” virgulă.

 

10 Propoziții cu vreuna – cuvântul vreuna

 1. Să îmi spui dacă cunoști pe vreuna din ele.
 2. Să îmi spuneți dacă vreuna din voi vrea să se ducă.
 3. Cunoaște vreuna din voi ?
 4. Vreuna din ele va ceda.
 5. Vreuna din ele se va da bătut[.
 6. Să îmi spui dacă o să fugă vreuna din ele.
 7. Dacă vreuna din ele îți va face probleme, să îi spui mamei tale.
 8. Este vreuna din voi matematician ?
 9. Este vreuna din voi cântăreață ?
 10. Vreuna o să se poarte bine.

 

Cum influențează virgula sensul unei propoziții cu vreuna ?

 

Propoziția 1 :

Nu îmi place cuvântul vreuna.

 

Propoziția 2 :

Nu, îmi place cuvântul vreuna.

 

Deși la prima impresie îți poate părea că nu există o diferență substanțială între aceste două propoziții, citind cu atenție și oprindu-te la fiecare virgulă vei realiza că diferența este una drastică.

În cazul primei propoziții care conține cuvântul vreuna, nu avem nicio virgulă, astfel cuvântul „nu” aparține frazei și se referă la „îmi place de tine”, În alte cuvinte, persoana care primește mesajul va crede că nu îți place.

În cazul celei de-a doua propoziții care folosește cuvântul vreuna, o virgulă care delimitează cuvântul „nu” de restul propoziției. În cazul de față, virgula adăugată are rolul de a nega ce a spus anterior interlocutorul, iar sensul propoziției este : „îmi place”.

Capacitatea de a scrie corect gramatical nu este doar un beneficiu ci și o necesitate. Cel mai mod de transmitere a informației care nu necesită vorbirea propriu-zisă este prin scris. Atunci când scriem trebuie să ținem cont atât de regulile gramaticale (pentru a nu se face confuzii referitoare la sensul textului) cât și de emoțiile aflate în spatele cuvintelor date.

Astfel, întotdeauna trebuie să ne punem întrebări de tipul :

 • Când se scrie vreuna lipit și când se scrie vre-una dezlipit ?
 • Care este forma corectă a acestui cuvânt ?
 • Se scrie vreuna sau vre-una ?
 • Când și cum se adaugă cratimele într-o propoziție ?
 • Care este forma corectă a acestei propoziții  / ortograme ?
 • De ce se scrie vreuna fără cratimă și nu vre-una ?


Bine ai venit pe ScrieCorect.ro, locul unde găsești cele mai bune resurse pentru a-ți îmbunătăți gramatica limbii române și pentru a evita greșelile frecvente. Cu articole informative, exerciții interactive și sfaturi utile, ScrieCorect.ro te ajută să înțelegi și să aplici regulile corecte ale limbii române. În plus, site-ul nostru este actualizat constant cu cele mai noi informații despre limbajul scris și vorbit, astfel încât să poți fi sigur că ești mereu la curent cu cele mai recente tendințe și reguli. Așadar, dacă îți dorești să îți îmbunătățești abilitățile de scriere și să te exprimi corect în limba română, ScrieCorect.ro este locul perfect pentru tine.

De asemenea, pe ScrieCorect.ro vei găsi o comunitate activă de oameni pasionați de limbă și cultură românească. Poți participa la discuțiile noastre, poți pune întrebări și poți primi feedback din partea membrilor noștri și a experților în limbă română. În plus, site-ul nostru oferă și servicii profesionale de corectare a textelor, astfel încât să poți avea încredere că scrisul tău este impecabil din punct de vedere gramatical. Deci, indiferent dacă ești un student, un profesionist sau pur și simplu un pasionat de limbă română, ScrieCorect.ro este sursa ta de încredere pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare și a-ți exprima ideile într-un mod clar și precis.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*