Cum se scrie corect ? ne-ați, nea-ți sau neați ?

Cum se scrie corect ? ne-ați, nea-ți sau neați ? lipit sau dezlipit ?

 

Una dintre multele incorectitudini gramaticale din limba română constă din adăugarea sau scoaterea cratimei (liniuței) la scrierea unor cuvinte.

 

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

 

În cazurile de mai jos, cratima este folosită pentru a reduce numărul de silabe.

 

Când se scrie ne-ați și nea-ți cu cratimă și când se scrie neați fără cratimă ?

 

În gramatica limbii române, acest cuvânt are o singură formă corectă, iar aceasta este ne-ați.

 

Când se scrie nea-ți și neați ? Niciodată

 

Nea-ți și neați nu există.

 

Propoziții cu ne-ați – Cuvântul ne-ați

 

ne-ați :

Ne-ați luat și nouă câte un suc ?

Ne-ați bucurat cu prezența voastră.

Mulțumim pentru că ne-ați ales pe noi.

Ne-ați fost mereu alături.

 

 

 

 

Cu ajutorul cuvântului ne-ați , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu ne-ați spus.

Nu, ne-ați spus.

 

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu ne-ați, însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu ne-ați, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu ne-ați, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”