ce le sau cele ? Cum se scrie corect ?

Cum se scrie corect ? ce le sau cele ? lipit sau dezlipit ?

 

Una dintre multele incorectitudini gramaticale din limba română constă din adăugarea sau scoaterea cratimei (liniuței) la scrierea unor cuvinte, cum ar fi chiar „Ce le sau cele

 

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

 

În cazurile de mai jos, cratima este folosită pentru a reduce numărul de silabe.

 

Când se scrie ce-le cu cratimă și când se scrie cele fără cratimă ?

 

În gramatica limbii române, întotdeauna se scrie ce le, frără cratimă dar cu spațiu atunci când are sensul de „pe care”.

 

Cele fără cratimă este un cuvânt care se scrie atunci când cuvântul este unu pronume demonstrativ și are același sens ca și cei, doar că la feminin.

 

Sau, mai simplu, se scrie cele când ne referim la „ele” și se scrie ce le atunci când ne referim la „pe care”, „(lucrul) care”. De asemenea poate avea și un sens relativ care se leagă cu lucruri precum „a fi”, „a găsi”, etc.

 

Astfel, la întrebarea „Cum se scrie, cele sau ce le ?”, răspunsul corect este : ambele

 

 

20 Propoziții cu cele și ce le – Ortogramele ce le și cele

 

ce le :

 

Ce le face atât de speciale ?

Ce le deranjează ?

Nu au știut ce le așteaptă.

Ți le dau după ce le găsim.

Ce le face să se ridice din pat dimineața ?

Ce le bucură pe ele ?

De ce le tot ierți ?

De ce le pierzi tot timpul ?

Știu sigur ce le face fericite.

Cuvintele ce le spune.

 

 

 

ceel :

 

Tu ești una dintre cele de care îmi place.

Îmi plac mai mult costumele cele verzi.

Ieri au fost cele mai bune prietene în vizită.

Andreea este una dintre cele mai deștepte fete din clasă.

Îmi place mai mult de cele din dreapta.

Ele sunt cele pe care le iubesc.

Ele sunt cele mai bune prietene ale mele.

Le vreau pe cele roșii.

Ele sunt cele pe care vreau să le văd zilnic.

Le aștept pe cele de ieri.

 

Cu ajutorul cuvintelor ce le și cele , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu știu ce le așteaptă.

Nu, știu ce le așteaptă.

 

Nu ele sunt cele vinovate.

Nu, ele sunt cele vinovate.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu ce le și cele , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu cele și ce le, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu cele și ce le, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

 Bine ai venit pe ScrieCorect.ro, locul unde găsești cele mai bune resurse pentru a-ți îmbunătăți gramatica limbii române și pentru a evita greșelile frecvente. Cu articole informative, exerciții interactive și sfaturi utile, ScrieCorect.ro te ajută să înțelegi și să aplici regulile corecte ale limbii române. În plus, site-ul nostru este actualizat constant cu cele mai noi informații despre limbajul scris și vorbit, astfel încât să poți fi sigur că ești mereu la curent cu cele mai recente tendințe și reguli. Așadar, dacă îți dorești să îți îmbunătățești abilitățile de scriere și să te exprimi corect în limba română, ScrieCorect.ro este locul perfect pentru tine.

De asemenea, pe ScrieCorect.ro vei găsi o comunitate activă de oameni pasionați de limbă și cultură românească. Poți participa la discuțiile noastre, poți pune întrebări și poți primi feedback din partea membrilor noștri și a experților în limbă română. În plus, site-ul nostru oferă și servicii profesionale de corectare a textelor, astfel încât să poți avea încredere că scrisul tău este impecabil din punct de vedere gramatical. Deci, indiferent dacă ești un student, un profesionist sau pur și simplu un pasionat de limbă română, ScrieCorect.ro este sursa ta de încredere pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare și a-ți exprima ideile într-un mod clar și precis.