Cum se scrie corect ? Dam, da-m sau d-am / Dăm sau dă-m ?

Cum se scrie corect ? Dam, da-m sau d-am / dăm, dă-m sau dă-m ?

Aceasta este una dintre cele mai comune greșeli gramaticale.

Din aceste 6 cuvinte, doar 2 există în gramatica limbii române, însă sensurile lor sunt diferite și trebuie să ținem cont de ele atunci când le scriem.

Regulile de scriere sunt simple, însă foarte puțini oameni le cunosc. Mai jos aveți modul de folosire a acestor cuvinte.

 Întotdeauna se scrie dam și dăm, fără cratimă.

Cuvintele da-m, d-am, dă-m și d-ăm nu există în gramatica limbii române.

Atât dam cât și dăm vin de la verbul „a da”.

 

Se scrie dăm doar atunci când noi facem acțiunea.

Ex. O să vă dăm câte o ciocolată.

 

Se scrie dam atunci când ne referim eu sau la noi.

Ex. De fiecare dată când îi vedeam, le dam câte o ciocolată.

 

Propoziții cu Dam și Dăm – cuvintele Dăm și Dam

 

Am vrut să le dăm dreptate.

Le dam bună dimineața în fiecare zi.

Trebuie să îi dăm destul timp.

Ne dorim să dăm o petrecere mare.

O să le dăm toate informațiile necesare.

Ce cadou o să le dăm ?

Dacă ne permiteam, era să le dăm mai multe.

 

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu dam și dăm

 

Cu ajutorul cuvintelor dam și dăm , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu o să vă dăm câte o floare.

Nu, o să vă dăm câte o floare.

 

Nu le dam nimic. (trecut)

Nu, le dam nimic.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu dam și dăm , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu dam și dăm, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu dam și dăm, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ D-a-m, dam sau d-am / D-ăm sau dă-m”, „Se scrie legat sau dezlegat?”Bine ai venit pe ScrieCorect.ro, locul unde găsești cele mai bune resurse pentru a-ți îmbunătăți gramatica limbii române și pentru a evita greșelile frecvente. Cu articole informative, exerciții interactive și sfaturi utile, ScrieCorect.ro te ajută să înțelegi și să aplici regulile corecte ale limbii române. În plus, site-ul nostru este actualizat constant cu cele mai noi informații despre limbajul scris și vorbit, astfel încât să poți fi sigur că ești mereu la curent cu cele mai recente tendințe și reguli. Așadar, dacă îți dorești să îți îmbunătățești abilitățile de scriere și să te exprimi corect în limba română, ScrieCorect.ro este locul perfect pentru tine.

De asemenea, pe ScrieCorect.ro vei găsi o comunitate activă de oameni pasionați de limbă și cultură românească. Poți participa la discuțiile noastre, poți pune întrebări și poți primi feedback din partea membrilor noștri și a experților în limbă română. În plus, site-ul nostru oferă și servicii profesionale de corectare a textelor, astfel încât să poți avea încredere că scrisul tău este impecabil din punct de vedere gramatical. Deci, indiferent dacă ești un student, un profesionist sau pur și simplu un pasionat de limbă română, ScrieCorect.ro este sursa ta de încredere pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare și a-ți exprima ideile într-un mod clar și precis.