Cum se scrie corect ? niciun sau nici-un ?

Cum se scrie corect ? niciun sau nici un ?

niciun sau nici un – se scrie legat sau dezlegat ?

Una dintre multele incorectitudini gramaticale care se găsește adesea în gramatica limbii române, constă din dezlipirea literelor unui cuvânt compus, adăugarea unei cratime sau adăugarea conjuncției „și” în interiorul cuvintelor.

Ambele forme ale acestui cuvânt sunt corecte, dar se folosesc în moduri diferite.

Niciun se scrie legat atunci când este adjectiv pronomial sau pronume (cu sensul de nimeni)

Ex. Nu are niciun interes; Nu are niciun ban.

 

Nici un se scrie dezlegat atunci când este format din adverb + articol, conjuncţie + numeral sau conjuncţie + pronume nehotărât.

Ex. Nu am nici un câine, nici o pisică.

 

Să ai capacitatea de a folosi gramatica limbii române într-o manieră corectă este un lucru indispensabil comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea propriu-zisă (orală) este scrisul, iar atunci când scriem trebuie să avem drept scop nu doar transmiterea informației brute, dar și a emoției din spatele cuvintelor în cauză.

Să poți scrie corect din punct de vedere gramatical este atât un beneficiu cât și o trebuință practică pentru vorbitorii de limba română. Singura modalitate prin care putem ajunge la o comunicare eficientă este printr-o gramatică ireproșabilă.

Sensul unei propoziții se poate schimba foarte ușor din cauza plasării incorecte a unui cuvânt, cum ar fi chiar „niciun”, din cauza înlocuirii unei cratime, adăugarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare sau chiar a unei virgule.

Propoziții cu niciun – Cuvântul niciun

Nu am niciun scaun.

Nu am niciun pix în plus.

Nu am niciun certificat.

Întotdeauna este benefic să îți pui întrebări de tipul : „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.