vreunul sau vre-unul ? Când și cum se scrie corect ?

vreunul sau vre-unul ? Când și cum se scrie corect ?

 

O întrebare foarte des întâlnită în limba română este : când se scrie vreunul legat (fără cratimă) și când se scrie vre-unul cu cratimă (dezlegat) ?

Limba română este formată dintr-un amalgam de cuvinte flexibile, astfel majoritatea oamenilor întâmpină probleme la scrierea cuvintelor.

De exemplu, cratima se adaugă înaintea literei „o” atunci când alipim două părți de vorbire diferite, cum ar fi un verb și un pronume. Ea însă nu se adaugă atunci când conjugăm verbele sau când ne referim la un substantiv la cazul vocativ.

Deci, cum se scrie de fapt, vre-unul sau vreunul ?

Cum este corect ? vreunul sau vre-unul ?

 

În cazul de față, vreunul este singura formă corectă a acestui cuvânt.

 

vre-unul este un cuvânt care nu există în gramatica limbii române.

 

O regulă destul de simplă pe care putem să ne bazăm atunci când avem dubii la folosirea unei cratime este :

 1. Întotdeauna trebuie să folosim cratima dacă legăm un verb de un pronume.
 2. La conjugare, cratima nu se folosește.
 3. Atunci când cuvântul poate fi folosit drept formulă de adresare (este substantiv la cazul vocativ), se scrie fără cratimă.

În continuare vă vom da câteva exemple de propoziții cu cuvântul vreunul, după care vă vom explica cât de mult poate fi influențat sensul unei propoziții de o „simplă” virgulă.

 

10 Propoziții cu vreunul – cuvântul vreunul

 

 1. Să îmi spui dacă cunoști pe vreunul din ei.
 2. Să îmi spuneți dacă vreunul din voi vrea să se ducă.
 3. Îl cunoaște vreunul din voi ?
 4. Vreunul din ei va ceda.
 5. Vreunul din ei se va da bătut.
 6. Să îmi spui dacă o să fugă vreunul din ei.
 7. Dacă vreunul din ei îți va face probleme, să îi spui mamei tale.
 8. Este vreunul din voi matematician ?
 9. Este vreunul din voi cântăreț ?
 10. Vreunul o să se poarte bine.

 

Cum influențează virgula sensul unei propoziții cu vreunul ?

 

Propoziția 1 :

Nu îmi place cuvântul vreunul.

 

Propoziția 2 :

Nu, îmi place cuvântul vreunul.

 

Deși la prima impresie îți poate părea că nu există o diferență substanțială între aceste două propoziții, citind cu atenție și oprindu-te la fiecare virgulă vei realiza că diferența este una drastică.

În cazul primei propoziții care conține cuvântul vreunul, nu avem nicio virgulă, astfel cuvântul „nu” aparține frazei și se referă la „îmi place de tine”, În alte cuvinte, persoana care primește mesajul va crede că nu îți place.

În cazul celei de-a doua propoziții care folosește cuvântul vreunul, o virgulă care delimitează cuvântul „nu” de restul propoziției. În cazul de față, virgula adăugată are rolul de a nega ce a spus anterior interlocutorul, iar sensul propoziției este : „îmi place”.

Capacitatea de a scrie corect gramatical nu este doar un beneficiu ci și o necesitate. Cel mai mod de transmitere a informației care nu necesită vorbirea propriu-zisă este prin scris. Atunci când scriem trebuie să ținem cont atât de regulile gramaticale (pentru a nu se face confuzii referitoare la sensul textului) cât și de emoțiile aflate în spatele cuvintelor date.

Astfel, întotdeauna trebuie să ne punem întrebări de tipul :

 • Când se scrie vreunul lipit și când se scrie vre-unul dezlipit ?
 • Care este forma corectă a acestui cuvânt ?
 • Se scrie vreunul sau vre-unul ?
 • Când și cum se adaugă cratimele într-o propoziție ?
 • Care este forma corectă a acestei propoziții  / ortograme ?
 • De ce se scrie vreunul fără cratimă și nu vre-unul ?


Bine ai venit pe ScrieCorect.ro, locul unde găsești cele mai bune resurse pentru a-ți îmbunătăți gramatica limbii române și pentru a evita greșelile frecvente. Cu articole informative, exerciții interactive și sfaturi utile, ScrieCorect.ro te ajută să înțelegi și să aplici regulile corecte ale limbii române. În plus, site-ul nostru este actualizat constant cu cele mai noi informații despre limbajul scris și vorbit, astfel încât să poți fi sigur că ești mereu la curent cu cele mai recente tendințe și reguli. Așadar, dacă îți dorești să îți îmbunătățești abilitățile de scriere și să te exprimi corect în limba română, ScrieCorect.ro este locul perfect pentru tine.

De asemenea, pe ScrieCorect.ro vei găsi o comunitate activă de oameni pasionați de limbă și cultură românească. Poți participa la discuțiile noastre, poți pune întrebări și poți primi feedback din partea membrilor noștri și a experților în limbă română. În plus, site-ul nostru oferă și servicii profesionale de corectare a textelor, astfel încât să poți avea încredere că scrisul tău este impecabil din punct de vedere gramatical. Deci, indiferent dacă ești un student, un profesionist sau pur și simplu un pasionat de limbă română, ScrieCorect.ro este sursa ta de încredere pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare și a-ți exprima ideile într-un mod clar și precis.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*