Cum se scrie corect ? ne-aș, neaș, ne-ași sau neași ?

Cum se scrie corect ? ne-aș, neaș, ne-ași sau neași ? lipit sau dezlipit ?

 

Una dintre multele incorectitudini gramaticale din limba română constă din adăugarea sau scoaterea cratimei (liniuței) la scrierea unor cuvinte.

 

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

 

În cazurile de mai jos, cratima este folosită pentru a reduce numărul de silabe.

 

Când se scrie ne-aș cu cratimă și când se scrie neaș fără cratimă ?

 

În gramatica limbii române, întotdeauna se scrie ne-aș.

 

Neaș este un cuvânt care nu există în limba română.

 

 

Când se scrie ne-ași cu cratimă și când se scrie neași fără cratimă ?

 

În gramatica limbii române, nu există cuvântul ne-ași.

 

Cuvântul neași de asemenea nu există. Întotdeauna se scrie ne-aș.

 

 

Propoziții cu ne-aș – Ortograma ne-aș

 

ne-aș :

Ne-aș putea rezolva problemele.

Nu ne-aș putea caracteriza prietenia.

În locul său, ne-aș mulțumi.

 

 

 

 

Cu ajutorul cuvântului ne-aș , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu ne-aș vizita în locul său.

Nu, ne-aș vizita în locul său.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu ne-aș , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu ne-aș, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu ne-aș, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”