dă-l sau dăl, dă-o sau dăo ? – Cum se scrie corect ?

dă-l sau dăl, dă-o sau dăo ? – Cum se scrie corect ?

 

„dă-l sau dăl” și „dă-o sau dăo” sunt două dintre cele mai comune greșeli gramaticale.

 

Din aceste 4 cuvinte, doar 2 există în gramatica limbii române.

 

Regulile de scriere sunt simple, însă foarte puțini oameni le cunosc. Mai jos aveți modul de folosire a acestor cuvinte.

 

Când se scrie dă-l cu cratimă și când se scrie dăl fără cratimă ?

 

 În gramatica limbii române, întotdeauna se scrie dă-l cu cratimă.

 

Aici „l-” este forma pronumelui personal, persoana a 3-a, numărul singular, genul masculin, cazul acuzativ.

 

Cuvântul dăl este un cuvânt care nu există în gramatica limbii române.

 

Ca o regulă simplă pentru alte cuvinte la care ai putea să ai dubii, întotdeauna se scrie „-l” cu cratimă atunci când „-l” poate fi înlocuit cu / înseamnă  „pe el”.

 

Astfel, la întrebarea „Cum se scrie, dăl sau dă-l ?” răspunsul este : dă-l

 

Când se scrie dă-o cu cratimă și când se scrie dăo fără cratimă ?

 

 

Deja am stabilit că dă-o se scrie cu cratimă, deci, în cazul acestui cuvânt, de asemenea se scrie dă-o cu cratimă și înseamnă „dă pe ea”.

 

 

Ca o regulă simplă pentru alte cuvinte la care ai putea să ai dubii, întotdeauna se scrie „-o” cu cratimă atunci când „-o” poate fi înlocuit cu „pe ea”.

 

Nu se scrie niciodată dă-o.

 

Astfel, la întrebarea „Cum se scrie, dăo sau dă-o ?” răspunsul este : dă-o

 

Propoziții cu dă-l și dă-o – ortogramele dă-o și dă-l

 

dă-l :

 

Dă-l te rog.

Dă-l uitării.

Dă-l mai bine Mariei.

Dă-l te rog înapoi.

Dă-l mai departe de mine

 

dă-o :

 

Dacă nu citești cartea, dă-o altcuiva.

Dă-o lor pentru o zi.

Dă-o, este geanta mea.

Dă-o pe mama ta la telefon.

Dă-o un pic, apoi ți-o returnez.

 

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu dă-l și dă-o

 

Cu ajutorul cuvintelor dă-l și dă-o, vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu i-am spus „dă-l”.

Nu, i-am spus „dă-l”.

 

Nu cred că este o idee, dă-o la schimb.

Nu, cred că este o idee, dă-o la schimb.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu dă-l și dă-o , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu dă-l și dă-o, din cauza că virgula lipsește după „nu”, acest „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu dă-o și dă-l, virgula de după „nu” este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ dă-l sau dăl, dă-o sau dăo ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”Bine ai venit pe ScrieCorect.ro, locul unde găsești cele mai bune resurse pentru a-ți îmbunătăți gramatica limbii române și pentru a evita greșelile frecvente. Cu articole informative, exerciții interactive și sfaturi utile, ScrieCorect.ro te ajută să înțelegi și să aplici regulile corecte ale limbii române. În plus, site-ul nostru este actualizat constant cu cele mai noi informații despre limbajul scris și vorbit, astfel încât să poți fi sigur că ești mereu la curent cu cele mai recente tendințe și reguli. Așadar, dacă îți dorești să îți îmbunătățești abilitățile de scriere și să te exprimi corect în limba română, ScrieCorect.ro este locul perfect pentru tine.

De asemenea, pe ScrieCorect.ro vei găsi o comunitate activă de oameni pasionați de limbă și cultură românească. Poți participa la discuțiile noastre, poți pune întrebări și poți primi feedback din partea membrilor noștri și a experților în limbă română. În plus, site-ul nostru oferă și servicii profesionale de corectare a textelor, astfel încât să poți avea încredere că scrisul tău este impecabil din punct de vedere gramatical. Deci, indiferent dacă ești un student, un profesionist sau pur și simplu un pasionat de limbă română, ScrieCorect.ro este sursa ta de încredere pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare și a-ți exprima ideile într-un mod clar și precis.