Du-i-l, du-il, dui-l sau duil ? – Cum se scrie corect ?

Cum se scrie corect ? Du-i-l, du-il, dui-l sau duil ?

 

Aceasta este una dintre cele mai populare greșeli gramaticale, din cele 4 „cuvinte”, doar 1 este corect.

 

Regula de scriere este foarte simplă. însă foarte puțini oameni o cunosc.

 

În gramatica limbii române, întotdeauna se scrie du-i-l.

 

Du- este un verb predicativ la modul imperativ. Iar „-i”, „-o” și „-l” sunt pronume personale. Astfel, fiind cuvinte diferite, se scriu cu cratimă.

 

Formele du-il, dui-l și duil nu există în gramatica limbii române.

 

Astfel, răspunsul la întrebarea „Cum este corect, Du-i-l, du-il, dui-l sau duil ?” este : du-i-l.

 

Pentru o explicație mai detaliată și o înțelegere mai aprofundată, vă recomandăm să citiți du-i sau dui ?

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu du-i-l

 

Cu ajutorul cuvântului du-i-l , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu i-am spus „du-i-l”.

Nu, i-am spus „du-i-l”.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu du-i-l , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu du-i-l, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu du-i-l, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „ du-i-l, du-il, dui-l sau duil ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”Bine ai venit pe ScrieCorect.ro, locul unde găsești cele mai bune resurse pentru a-ți îmbunătăți gramatica limbii române și pentru a evita greșelile frecvente. Cu articole informative, exerciții interactive și sfaturi utile, ScrieCorect.ro te ajută să înțelegi și să aplici regulile corecte ale limbii române. În plus, site-ul nostru este actualizat constant cu cele mai noi informații despre limbajul scris și vorbit, astfel încât să poți fi sigur că ești mereu la curent cu cele mai recente tendințe și reguli. Așadar, dacă îți dorești să îți îmbunătățești abilitățile de scriere și să te exprimi corect în limba română, ScrieCorect.ro este locul perfect pentru tine.

De asemenea, pe ScrieCorect.ro vei găsi o comunitate activă de oameni pasionați de limbă și cultură românească. Poți participa la discuțiile noastre, poți pune întrebări și poți primi feedback din partea membrilor noștri și a experților în limbă română. În plus, site-ul nostru oferă și servicii profesionale de corectare a textelor, astfel încât să poți avea încredere că scrisul tău este impecabil din punct de vedere gramatical. Deci, indiferent dacă ești un student, un profesionist sau pur și simplu un pasionat de limbă română, ScrieCorect.ro este sursa ta de încredere pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare și a-ți exprima ideile într-un mod clar și precis.