v-om sau vom ? Cum se scrie corect ?

V-om sau Vom ? Cum se scrie corect ?

Cum se scrie corect ? v-om sau vom ? lipit sau dezlipit ?

 

Una dintre multele incorectitudini gramaticale din limba română constă din adăugarea sau scoaterea cratimei (liniuței) la scrierea unor cuvinte, cum ar fi chiar „v-om sau vom

 

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

 

În cazurile de mai jos, cratima este folosită pentru a reduce numărul de silabe.

 

Când se scrie v-om cu cratimă și când se scrie vom fără cratimă ?

 

În gramatica limbii române,  se scrie v-om cu cratimă doar atunci când ne referim la prescurtarea și alipirea cuvintelor „vă vom”, în restul cazurilor, se scrie vom.

 

Vom este un verb auxiliar.

 

Astfel, la întrebarea „Cum se scrie, vom sau v-om ?”, răspunsul corect este : ambele

 

 

10 Propoziții cu v-om și vom – Ortogramele v-om și vom

 

mi-om :

Nu știu dacă v-om fi de ajutor.

A crezut că v-om face pe plac.

Cred că v-om găsi cadoul perfect.

Sper că v-om spune adevărul.

V-om lua câte o carte.

 

vom:

Vom aștepta la până atunci.

Vom fi fericiți.

Vom fi cinstiți cu cel mai bun vin.

Te vom uita curând.

Îl vom vedea în curând.

 

 

Cu ajutorul cuvintelor v-om și vom , vă vom demonstra cât de simplu și cât de radical se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei „umile” virgule.

 

Nu v-om vizita.

Nu, v-om vizita.

 

Nu îi vom găsi loc de muncă.

Nu, îi vom găsi loc de muncă.

 

Atunci când ai puține cunoștințe despre gramatica limbii române, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții cu v-om și vom , însă încercând să citești propozițiile în glas și făcând o mică pauză în locul în care se află virgula, diferența va deveni mult mai evidentă.

 

În prima propoziție cu v-om și vom, din cauza că virgula lipsește, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are un rol de negație pentru lucrurile spuse ulterior.

 

În a doua propoziție cu vom și v-om, virgula este folosită pentru a face o separație între „nu” și restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele precedente. Lucrurile spuse pot fi atât o simplă afirmație sau o întrebare. Prin urmare, în cea de-a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ce a fost spus înainte.

 

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”, „Se scrie legat sau dezlegat?”

 

Advertisements