Cum se scrie corect ? Premiază / Premiează sau Premează ?

Cum se scrie corect ?  Premiază / Premiează sau Premează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt are o singură formă corectă.

Forma singulară a acestui cuvânt este premiez, iar conjugarea sa se face cu -ia. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : PREMIAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu te premiază.

Nu, te premiază.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu o să se întâmple”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Premiază – Cuvântul Premiază (a premia)

 

Din ce motiv ziceai că te premiază ?

Directorul școlii noastre premiază doar elevii exemplari.

La competiția națională de șah, se premiază doar persoanele de pe locul unu, doi și trei.

La acest concurs se premiază doar persoanele de pe primele locuri sau o să se ofere și premii de participare ?

Atunci când am aflat că mă premiază și pe mine, am fost atât de surprins încât aproape am început să plâng.

I-am spus mamei mele că dacă nu mă premiază nici la această competiție, nu o să mai particip la viitoarele concursuri.

Sentimentul pe care îl ai în momentul în care directorul școlii te premiază în fața tuturor elevilor, nu doar pentru notele exemplare, ci și pentru o ținută și conduită perfectă, este unul de nedescris.