Cum se scrie corect ? Înnoptase sau Înoptase ?

Cum se scrie corect ? Înnoptase sau Înoptase ?

 

Una dintre greșelile comune din limba română este interschimbarea literelor „n” și „nn”.

În limba română, din punct de vedere gramatical, cuvântul acesta poate avea o singură formă corectă, iar forma în cauză se scrie cu literele „nn”.

Forma corectă a acestui cuvânt este : Înnoptase

 

Scrierea corectă din punct de vedere gramatical este extrem de importantă în viața de zi cu zi, doar în acest mod putem să ne înțelegem reciproc într-un mod cât mai eficient. Adesea, din cauza micilor greșeli, putem să nu fim înțeleși corect, aceste greșeli includ plasarea incorectă a semnelor de punctuație, a cratimei și adăugarea sau scoaterea unei litere dintr-un cuvânt sau a unui șir de cuvinte. Limba română este vastă, iar adesea prin excluderea unei cratimi, a unei litere sau a unui semn de punctuație, sensul propoziției poate fi complet diferit.

 

Exemplu :

Nu înnoptase.

Nu, înnoptase.

 

În primul caz, sensul propoziției este că acțiunea nu a fost înfăptuită, iar în cel de-al doilea, acțiunea a avut loc. Desigur, sensul propoziției nu se schimbă la fiecare greșeală gramaticală, unele greșeli nu înfăptuiesc o schimbare sensul propoziției, ele însă pot face propoziția mai greu de descifrat, sau schimbă cel puțin partea estetică și percepția noastră despre persoana care a formulat un anume text. Astfel, trebuie să nu uităm faptul că a scrie corect și a avea cultură sunt două fenomene interlegate.

 

Propoziții cu Înnoptase – Cuvântul Înnoptase

 

Propoziții cu Înnoptase – sens propriu și figurat

 

Afară înnoptase, iar ceilalți au intrat înăuntru, dar noi am stat și am savurat lumina stelelor de mai.

Când înnoptase, se așteptau ca noi să fugim spre casele noastre, dar nu, noi am rămas acolo și ne-am încălzit de la rugul lemnelor mocninde.

Poate motivul este pentru că înnoptase, dar nu o să îi uit niciodată căldura sărutului.

În acea zi, cerul înnoptase atât de rapid încât am reușit să vizităm doar unul din cele trei muzee propuse.

Înnoptase, iar cu noaptea s-a lăsat și o tăcere asurzitoare, aproape vie.

Da, înnoptase, dar mașina ne era stricată, deci am fost nevoiți să stăm și să o reparăm.