Propoziții cu Îmbie – Cuvântul Îmbie

Cum se scrie corect ? Îmbie sau Înbie ?

Cum se scrie corect ? Îmbie sau Înbie ?

 

O greșeală frecventă în limba română implică schimbarea literelor „mb” și „nb”. Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt are o singură formă corectă, iar ea se scrie cu literele mb.

Forma corectă a acestui cuvânt este : Îmbie

Să poți scrie corect din punct de vedere gramatical este atât un avantaj cât și o esențialitate pentru vorbitorul de limba română. Singura cale prin care putem ajunge la o comunicare eficientă este printr-o gramatică cât mai exemplară.

Întreg sensul unei propoziții se poate schimba din cauza unei „mici” greșeli, fie aceasta o greșeală de punctuație, o literă folosită într-un alt loc decât cel intenționat, sau o greșeală de stil.

Pentru a înțelege cum poate o singură virgulă să schimbe sensul unei propoziții, luați exemplul de mai jos :

Nu cred că te îmbie și pe tine.
Nu, cred că te îmbie și pe tine.

Chiar dacă unui necunoscător de gramatică i s-ar putea părea că aceste două propoziții sunt identice, noi vă asigurăm că nu sunt. Virgula din a doua propoziție are scopul de a separa „nu” de propoziție, astfel acest „nu” se referă la altceva decât cuvintele care îl urmează (adesea este folosit ca o negație pentru o afirmație anterioară a unui alt interlocutor, sau drept răspuns la o întrebare care începe cu „nu”, negându-l pe acel „nu” din întrebare). Astfel, lipsa virgulei din prima propoziție are scopul de a transmite faptul că acțiunea dată nu a avut loc, nu are loc sau nu va avea loc, pe când virgula din cea de-a doua propoziție are scopul de a transmite că acțiunea a avut loc, are loc sau urmează să aibă loc.

 

Propoziții cu Îmbie – Cuvântul Îmbie

 

Andrei îl îmbie pe colegul său Cristi să mănânce.

Mirosul colacului scos din cuptor mă îmbie.

Bunica mă îmbie de fiecare data cu cele mai delcioase preparate.

De fiecare dată când merge în vizită, prietenii îl îmbie cu bunătăți.

Bunica ne îmbie cu mâncare.

El mă îmbie cu preparate dar trebuie să îl refuz.