Propoziții cu Bronzează – Cuvântul Bronzează (a bronza)

Cum se scrie corect ? Bronzează / Bronziază sau Bronziează ?

Cum se scrie corect ? Bronzează / Bronziază sau Bronziează ?

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : BRONZEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se bronzează.

Nu, se bronzează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Bronzează – Cuvântul Bronzează (a bronza)

 

Copiii se bronzează vara întreagă.

Soarele bronzează pământul.

Soarele și vântu bronzează fața țăranului ce muncește toată ziua în câmp.

Alina împreună cu prietenii se bronzează la plajă.

Meșterul renovează și bronzează comoda, dându-i din nou viață.

Soarele bronzează cu cruzime fața bătrânei și așa înnegrită de ani.

Leziunile nu se bronzează pe timpul verii.

Soldații stau pe punte, se bronzează și spun bancuri.

Pielea deschisă nu se bronzează rapid.

Seamăn eu cu un om care se bronzează?

Toată ziua stă pe acoperiș și se bronzează.