înțelegătorule sau înțelegătoru-le ? Când și cum se scrie corect ?

înțelegătorule sau înțelegătoru-le ? Când și cum se scrie corect ?

 

O întrebare foarte des întâlnită în limba română este : când se scrie înțelegătorule legat (fără cratimă) și când se scrie înțelegătoru-le sau înțelegător-ule dezlegat (cu cratimă) ?

Limba română este formată dintr-un amalgam de cuvinte flexibile, astfel majoritatea oamenilor întâmpină probleme la scrierea cuvintelor.

De exemplu, cratima se adaugă înaintea literei „o” atunci când alipim două părți de vorbire diferite, cum ar fi un verb și un pronume. Ea însă nu se adaugă atunci când conjugăm verbele sau când ne referim la un substantiv la cazul vocativ.

Deci, se adaugă cratima în cazul lui înțelegătoru-le și înțelegătorule ?

Cum este corect ? înțelegătoru-le sau înțelegătorule ?

 

În cazul de față, înțelegătorule este un substantiv la cazul vocativ, iar toate substantivele și adjectivele masculine ale cărui vocativ are terminația „ule” se scriu fără cratimă.

Cazul vocativ se folosește atunci când ne adresăm cuiva, adică putem să spunem că înțelegătorule este o formulă de adresare.

  • Ex. Ce faci, înțelegătorule ?

 

înțelegătoru-le este un cuvânt care nu există în gramatica limbii române. Cratima se adaugă doar atunci când „-le” este un pronume care poate fi înlocuit de „ele”, „pe ele”, „lor” și se adaugă doar în cazul în care cuvântul de bază este un verb.

O regulă destul de simplă pe care putem să ne bazăm atunci când avem dubii la folosirea unei cratime este :

  1. Întotdeauna trebuie să folosim cratima dacă legăm un verb de un pronume.
  2. La conjugare, cratima nu se folosește.
  3. Atunci când cuvântul poate fi folosit drept formulă de adresare (este substantiv la cazul vocativ), se scrie fără cratimă.

În continuare vă vom da câteva exemple de propoziții cu cuvântul înțelegătorule, după care vă vom explica cât de mult poate fi influențat sensul unei propoziții de o „simplă” virgulă.

 

Propoziții cu înțelegătorule – cuvântul înțelegătorule

 

Sunt încântată să te cunosc, înțelegătorule.

înțelegătorule, când o să îmi dezvălui secretul tău ?

Îmi place de tine, înțelegătorule.

Nu te-am văzut de trei ani, înțelegătorule.

înțelegătorule, care este numărul tău de telefon ?

 

Cum influențează virgula sensul unei propoziții cu înțelegătorule ?

 

Propoziția 1 :

Nu îmi place de tine, înțelegătorule.

 

Propoziția 2 :

Nu, îmi place de tine, înțelegătorule.

 

Deși la prima impresie îți poate părea că nu există o diferență substanțială între aceste două propoziții, citind cu atenție și oprindu-te la fiecare virgulă vei realiza că diferența este una drastică.

În cazul primei propoziții care conține cuvântul înțelegătorule, avem o singură virgulă, situată înaintea adresării, astfel cuvântul „nu” aparține frazei și se referă la „îmi place de tine”, În alte cuvinte, persoana care primește mesajul va crede că nu îți place de ea.

În cazul celei de-a doua propoziții care folosește cuvântul înțelegătorule, avem două virgule, una care delimitează cuvântul „nu” de restul propoziției și alta care este situată înaintea adresării. În cazul de față, virgula adăugată are rolul de a nega ce a spus anterior interlocutorul, iar sensul propoziției este : „îmi place de tine”.

Capacitatea de a scrie corect gramatical nu este doar un beneficiu ci și o necesitate. Cel mai mod de transmitere a informației care nu necesită vorbirea propriu-zisă este prin scris. Atunci când scriem trebuie să ținem cont atât de regulile gramaticale (pentru a nu se face confuzii referitoare la sensul textului) cât și de emoțiile aflate în spatele cuvintelor date.

Astfel, întotdeauna trebuie să ne punem întrebări de tipul :

  • Când se scrie înțelegătorule lipit și când se scrie înțelegătoru-le dezlipit ?
  • Care este forma corectă a acestui cuvânt ?
  • Se scrie înțelegătoru-le sau înțelegătorule ?
  • Când și cum se adaugă cratimele într-o propoziție ?
  • Care este forma corectă a acestei propoziții ?
  • De ce se scrie înțelegătorule fără cratimă și nu înțelegătoru-le cu cratimă ?

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*