Totodată sau Tot o dată – se scrie legat sau dezlegat ?

Cum se scrie corect? Totodată sau Tot o dată ?

Cum se scrie corect? Totodată sau Tot o dată ?

Totodată sau Tot o dată – se scrie legat sau dezlegat ?

 

Una dintre multele incorectitudini gramaticale care se găsește adesea în gramatica limbii române, constă din dezlipirea literelor unui cuvânt compus, sau adăugarea conjuncției „și” în interiorul cuvintelor.

Ambele forme sunt corecte.

Totodată se scrie legat când are sensul de : în același timp, simultan, concomitent.

Tot o dată  se scrie dezlegat când poate fi numărat.

Acțiunea de a scrie corect gramatical nu este un simplu beneficiu, ci mai degrabă un lucru vital limbii române. Gramatica este ceva esențial în comunicarea zilnică a vorbitorului de limba română, iar folosirea sa într-o manieră corectă este singura modalitate de a transmite un mesaj sub forma intenției inițiale.

Înțelesul unei propoziții poate fi schimbat foarte ușor, chiar și prin folosirea incorectă a ceva atât de „banal” precum o virgulă, dar mai ales de către figuri de stil, semne de exclamare, întrebare, litere în plus sau lipsă.

Folosind cuvântul de mai sus, vă vom oferi un exemplu prin care sensul unei propoziții se schimbă din cauza unei virgule :

Nu, pot să te ascult și totodată să lucrez.
Nu pot să te ascult și totodată să lucrez.

Având puține cunoștințe de gramatică, ai putea să nu observi imediat diferența, dar o persoană care stăpânește bine limba română își va fi dat deja seama de această diferență „evidentă”.

În prima propoziție, virgula a fost folosită pentru a separa acel „nu” de restul propoziției, adică acel „nu” se referă la o afirmație / întrebare a interlocutorului sau chiar a persoanei care vorbește, negând astfel ce a fost spus.

În cazul celei de-a doua propoziții, din cauza că virgula lispește, „nu” nu este separat de restul frazei, negând astfel nu spusele anterioare, ci spusele viitoare, adică cele care urmează această negare.

Întrebarea „care este forma corectă a acestui cuvânt?” este și va fi întotdeauna benefică.

 

Propoziții cu Totodată – Cuvântul Totodată

Propoziții cu Totodată – sens proprou și figurat

 

Mănânc și totodată învăț lucruri noi, uitându-mă la telefon.

Este studentă și totodată angajată la o companie foarte importantă.

Îmi place ca totodată să alerg și să ascult muzică.

Vreau ca totodată să câștig și să învăț.