Propoziții cu Izolează – Cuvântul Izolează (a izola)

Cum se scrie corect ? Izolează / Izoliază sau Izoliează ?

Cum se scrie corect ? Izolează / Izoliază sau Izoliează ?

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : IZOLEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se izolează.

Nu, se izolează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Izolează – Cuvântul Izolează (a izola)

 

Copilul se izolează de ceilalți din cauza timidității sale.

Urechea lui izolează fiecare sunet în parte.

Pe timp de furtună, fiecare se izolează în casă.

Fratele izolează cu îngăduire firele electrice de prin odăi.

Acești scriitori se izolează căutând răgaz pentru preocupările lor.

De la o vreme primarul se izolează de poporul său, fiind orb la grijile și nevoile lui.

Credința nu se izolează de oameni ci trebuie să-i însoțească mereu.

Boala îl izolează de prieteni pentru o perioadă de timp.