Cum se scrie corect ? Greblează / Grebliază sau Grebliează ?

Cum se scrie corect ? Greblează / Grebliază sau Grebliează ?

Cum se scrie corect ? Greblează / Grebliază sau Grebliează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : GREBLEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu greblează.

Nu, greblează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Greblează – Cuvântul Greblează (a grebla)

 

Mama greblează în ogradă.

Frunzele se greblează toamna.

Tata greblează în zori fânul să nu se fărâme.

Mama greblează clumba pentru a răsădi flori.

Copiii greblează în fața școlii.

Voluntarii greblează pe malul râului cu mult entuziasm.

Bunicul greblează în fiecare zi iarba din ogradă.

Echipa de voluntari greblează frunzele din parc.

Greblează tu această porțiune că eu am obosit.

Cine greblează în oraș?

Cum se scrie corect ? Greblează / Grebliază sau Grebliează ? Read More »