Propoziții cu Genial – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? Genial / Genieal sau Geneal ?

Cum se scrie corect ? Genial / Genieal sau Geneal ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Genial

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut cât de genial este.
Nu, am știut cât de genial este.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Genial – Cuvântul Genial

Propoziții cu Genial – sens propriu și figurat

 

În clasă aveam un coleg genial.

Era un tânăr genial dar asta nu-l făcea să fie fericit.

Are un prieten genial care o  susține și o ajută în toate.

Un gând genial s-a născut în mintea  acestui copil.

Băiatul avea un talent genial de a povesti întâmplări haioase.

Creierul  său genial îl salvase de multe nevoi.

Cu un character genial ca al său e ușor să-ți faci prieteni.

Unii cred că e genial să crești într-o familie de artiști.

Oricât de genial nu ai scrie versuri , ele nu vor valora nimic dacă nu vor fi cunoscute de oameni.

Am citit un roman genial  în timpul vacanței.

Meciul de aseară a fost  genial.