Propoziții cu Evacuează – Cuvântul Evacuează (a evacua)

Cum se scrie corect ? Evacuează / Evacuiază sau Evacuiează ?

Cum se scrie corect ? Evacuează / Evacuiază sau Evacuiează ?

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : EVACUEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se evacuează.

Nu, se evacuează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Evacuează – Cuvântul Evacuează (a evacua)

 

Locatarii se evacuează încet din acest bloc.

Batalionul se evacuează din acestă regiune.

Bolnavii se evacuează din cauza condițiilor nefavorabile ale clădirii.

Echpa de salvare evacuează toate jertvele incendiului.

Profesorii evacuează elevii din școală din cauza mirosului de gaze.

Mai întâi se evacuează copiii,mamele și bătrânii apoi restul populației.

În urma cutremului de pământ toți locuitorii acestei regiuni se evacuează.

Meteorologii prognozează ploi abundente de aceea locuitorii de pe malul râului se evacuează.

Evacuează clădirea, e un ordin .

Evacuează copiii, restul se vor descurca și singuri.