Propoziții cu Deplasează  – Cuvântul Deplasează (a deplasa)

Cum se scrie corect ? Deplasează / Deplasiază sau Deplasiează ?

Cum se scrie corect ? Deplasează / Deplasiază sau Deplasiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : DEPLASEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se deplasează.

Nu, se deplasează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, „acest lucru se întâmplă” sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Deplasează  – Cuvântul Deplasează (a deplasa)

 

Prietenii se deplasează îngândurați fără să le piese de ceilalți.

Femeia îi deplasează pe toți copiii mici pe locurile din față ca să vadă mai bine.

Bolnavul rezistă puțin apoi se deplasează mai aproape de ușă.

Echipa se deplasează la locul accidentului pentru a ajuta victimele.

Criminaliștii se deplasează la locul crimei comise de curând.

Terenurile care se deplasează nu valorează nimic, ba sunt și periculoase pentru construcție.

Vântul se deplasează cu putere lăsând pagube în urmă.

Prietena mea se deplasează cu traiul la oraș.

Ei se deplasează cu câțiva pași înainte.