Propoziții cu Deghizează – Cuvântul Deghizează (a deghiza)

Cum se scrie corect ? Deghizează / Deghiziază sau Deghiziează ?

Cum se scrie corect ? Deghizează / Deghiziază sau Deghiziează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : DEGHIZEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se deghizează.

Nu, se deghizează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, „acest lucru se întâmplă” sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Deghizează – Cuvântul Deghizează (a deghiza)

 

De data aceasta se degizează cu mai multă imaginație.

De carnival fetele se deghizează în prințese.

Nu se mai deghizează de carnival așa cum plănuise.

Sub acest zâmbet fata-și deghizează disprețul și dezamăgirea pe care o trăise câteva clipe în urmă.

Americanii se deghizează de  hallween.

Băiatul se deghizează într-un cerșetor bătrân și astfel ieși în stradă.

Vânătorii se deghizează ori de câte ori ies la vânat pentru a nu fi observați de pradă.

Pentru scenetă ei se deghizează cu cele confecționate la școală.

Cine se deghizează pentru serbare?