Propoziții cu Căruia – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? Căruia / Căruiea sau Căruea ?

Cum se scrie corect ? Căruia / Căruiea sau Căruea ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Căruia

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut căruia îi aparține.
Nu, am știut căruia îi aparține.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

Propoziții cu Căruia – Cuvântul Căruia

Propoziții cu Căruia – sens propriu și figurat

 

El este persoana căruia i-aș încredința viața.

Profesorul este cel căruia îi mulțumesc pentru răbdarea și dăruirea de sine în educarea mea.

Cel căruia îi pasă de mine mă va găsi și la capătul pământului.

Căruia din voi să-i dau cheile?

Căruia dintre prietenii voștri i-a venit rău pe stradă?

E cel căruia îi place să se laude cu rost și fără .

Lucrarea  căruia va fi recunoscută ca cea mai bună vă fi transmisă la concursul republican.

Era acea persoană căruia  îi veneau mereu în minte idei năstrușnice.

El a fost cel căruia îi veni în gând să organizeze o excursie pentru copiii de la orfelinat.

Ești singurul căruia i-am spus secretul meu.

Cel căruia îi merge în viață nu știe să prețuiască ce are.