Propoziții cu Ăștia – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? Ăștia / Ăștiea sau Ăștea ?

Cum se scrie corect ? Ăștia / Ăștiea sau Ăștea ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Ăștia

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut ce vor face ăștia.
Nu, am știut ce vor face ăștia.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Ăștia – Cuvântul Ăștia

Propoziții cu Ăștia – sens propriu și figurat

 

Ăștia sunt copiii tăi?

Sunt ăștia demni de așa viață?

Ăștia-mi sunt dragi și vreau să-i cumpăr.

Ăștia-s urmașii lui Ștefan Vodă?

Cînd ăștia au venit în sat oamenii s-au ascuns prin case de-ți părea că satu-i  mort.

Băieții  ăștia a lui moș Nicolaie  au  un vino-n coace.

De ce ăștia nu muncesc în rând cu toți?

Ochii ăștia așa frumoși și senini  mi-au frânt inima.

Vrei caii ăștia să –i  înham la căruță?

Ăștia ne sunt musafirii?

De când ăștia îți sunt prieteni?

Cu ăștia o să avem o dată  și o dată  o răfuială.

Ăștia vor să afle cum se face făina la moară.

Când  ăștia vor veni la putere , vom trăi și noi mai bine.