prinde-ți-o, prindeți-o sau prindețio ? – Cum este corect ?

prinde-ți-o, prindeți-o sau prindețio ? – Cum este corect ?

 

O întrebare foarte comună a vorbitorilor de limba română este : când se scrie prindețio legat și când se scrie prinde-ți-o sau prindeți-o dezlegat ?

 

Limba română este alcătuită dintr-un număr foarte mare de cuvinte flexibile, așa că majoritatea oamenilor întâmpină dificultăți atunci când trebuie să adauge una sau câteva litere la sfârșitul cuvântului prindeți, ne fiind siguri când acea literă / acele litere se adaugă cu ajutorul unei cratime și când se adaugă fără ea.

 

Când se scrie prindețio fără cratimă și când se scrie prindeți-o sau prinde-ți-o  cu cratimă ?

 

În cazul cuvântului prinde, atât forma prindeți-o cât și forma prinde-ți-o sunt corecte.

 

Se scrie prindeți-o atunci când verbul a fost conjugat și se referă la „voi” sau „dumneavoastră”.

 

Literele „ți” se scriu fără cratimă pentru că au fost adăugate la conjugarea unui verb, iar în timpul conjugării nu se folosesc cratimele.

Litera „-o” se adaugă cu cratimă pentru că „o” este un pronume personal.

Ex.1 Vă rog, prindeți-o. (se referă la voi / dumneavoastră)

 

Se scrie prinde-ți-o atunci când facem alipirea dintre verbul sună și pronumele personale „-ți” și „o”. Se folosește în situații ca :

Ex.1 Tu prinde-ți-o (tu prinde ție pe ea)

Ex.2 Tu prinde-ți-o … (tu prinde ție a ta …)

 

Cuvintele prindețio și prinde-țio sunt cuvinte care nu au existat și care nu există în gramatica limbii române.

 

Motivul pentru care prindeți-o se scrie în acest mod este următorul :

În cazul de față, prindeți este conjugarea unui verb. Verbelor li se adaugă cratimă la terminația „ți” doar atunci când acel „ți” este un pronume personal. Astfel, cratima se adaugă doar la pronumele personal „-o”.

 

O regulă destul de simplă și care este valabilă în majoritatea cazurilor este : întotdeauna trebuie să folosim cratima dacă legăm un verb de un pronume, iar la conjugări cratima nu se folosește.

 

Pentru a putea comunica eficient în limba română, este esențial să fii competent din punct de vedere gramatical.

Există doar un mod de a îi înțelege pe ceilalți fără a vorbi efectiv, iar acesta implică scrisul.

Atunci când scriem trebuie să ne propunem să transmitem nu numai faptele, ci și emoțiile din spatele cuvintelor scrise.

 

Priceperea de a scrie corect gramatical este atât un avantaj cât și o necesitate practică pentru vorbitorii de limba română, iar aici nu ne referim doar la adăugarea literelor „ți” și „-o” cuvântului „prinde”.

Atât înlocuirea cratimelor, a semnelor de întrebare, cât și adăugarea inadecvată a semnelor de exclamare pot schimba foarte ușor sensul unei propoziții. De asemenea sensul unei propoziții poate fi schimbat și prin erori de plasare a cuvintelor sau prin combinarea incorectă a altor cuvinte.

În continuare urmează să vă demonstrăm cu ajutorul cuvântului prindeți-o cât de ușor și cât de drastic se schimbă sensul unei propoziții prin amplasarea unei „simple” virgule.

 

Cum se poate chimba sensul unei propoziții cu prindeți-o și prinde-ți-o ?

 

  1. Nu știu ce înseamnă „prindeți-o”.
  2. Nu, știu ce înseamnă „prindeți-o”.

 

  1. Nu mă gândeam la cuvântul „prinde-ți-o”.
  2. Nu, mă gândeam la cuvântul „prinde-ți-o”.

 

Atunci când nu cunoști destulă gramatică ai putea crede nu există nicio diferență reală între aceste două propoziții care conțin cuvântul prindeți-o și cuvântul prinde-ți-o, dar dacă încerci să citești propozițiile cu voce tare și să faci o pauză unde este virgula, diferența dintre cele două propoziții devine una colosală.

 

În prima propoziție care conține cuvântul prindeți-o și prinde-ți-o virgula este absentă, astfel cuvântul „nu” are rol de negație pentru lucrurile spuse după el.

 

În cea de-a doua propoziție care conține cuvântul prindeți-o și prinde-ți-o, din cauza faptului că există o virgulă între „nu” și restul propoziției, acest „nu” nu se mai referă la ceea ce vine după cuvinte, ci la ceea ce s-a spus înainte. Lucrurile spuse pot fi atât simple afirmații, cât și întrebări. Prin urmare, în a doua propoziție, virgula este folosită pentru a nega ceea ce s-a spus în trecut.

 

Întotdeauna este benefic să îți pui întrebări de tipul : „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Se scrie prindeți-o sau prinde-ți-o ?”, „prinde-ți-o, prinde-țio sau prindeți-o?” și „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.