Cum se scrie corect ? Viață / Vieață sau Veață ?

Cum se scrie corect ? Viață / Vieață sau Veață ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Viață

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut că o vor putea readuce la viață.
Nu, am știut că o vor putea readuce la viață.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Viață – Cuvântul Viață

Propoziții cu Viață – sens propriu și figurat

 

O viață are omul și trebuie s-o trăiască cu demnitate.

De ce în viață este atât de multă nedreptate?

Câtă viață era în copilul acesta micuț!

Copiii au venit din excursie plini de viață și multe impresii plăcute.

Tata îl învățase că în viață totul se plătește.

Chiar dacă era bolnav, sufletul lui era plin de viață.

Puiul de căprioară se lega de viață din ultimile puteri.

Ce viață frumoasă am avut noi și câte clipe minunate am trait alături de cei dragi!

S-a scurs o viață de om până  au hotărât ce să facă pe locurile acestea.

Ion era un om plin de viață și de aceea era mereu așteptat la petreceri.

Ducea copila aceasta o luptă pe viață și pe moarte.

Bunica s-a trecut din viață fără să-și stringă nepotul în brațe.

După câteva zile de îngrijire puiul de rândunică s-a întors la viață.