Cum se scrie corect ? Patinează / Patiniază sau Patiniează ?

Cum se scrie corect ? Patinează / Patiniază sau Patiniează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : PATINEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu patinează bine.

Nu, patinează bine.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Patinează – Cuvântul Patinează (a patina)

 

Ionela patinează cu îndemânare.

De mică patinează cu sora mai mare.

Fata patinează ca un adevărat profesionalist.

În fiecare an copiii patinează pe lacul de lângă sat.

În urma unui accident ea nu mai patinează.

Nicu patinează ținând de mână pe cele două verișoare din partea mamei.

Camionul patinează pe șosea de parcă ar fi la patinoar.

Ursul patinează pe gheață ca un copil.

Patinează cum poți, nimeni nu va râde de tine.