Cum se scrie corect ? Limitează / Limitiază sau Limitiează ?

Cum se scrie corect ? Limitează / Limitiază sau Limitiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : LIMITEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se limitează.

Nu, se limitează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Limitează – Cuvântul Limitează (a limita)

 

Tata limitează acțiunile fiicii sale pentru a o proteja de greșeli.

Activitatea lui se limitează până aici.

Cine limitează drepturile copiilor?

Legea limitează puterea unui șef de instituție .

Bugetul său limitează unele cheltuiele neprevăzute.

Ultimile acțiuni  limitează din autoritatea sa.

Ion nu se limitează doar la cuvinte ci trece la acțiuni.

Acțiunile sale nu se limitează doar cu o simplă avertizare.

Șeful limitează activitățile subalternilor săi cu scopul de a falimenta întreprinderea.