Cum se scrie corect ? Îneacă sau Înneacă ?

Cum se scrie corect ? Îneacă sau Înneacă ?

 

Una dintre greșelile comune din limba română este interschimbarea literelor „n” și „nn”.

În limba română, din punct de vedere gramatical, cuvântul acesta poate avea o singură formă corectă, iar forma în cauză se scrie cu litera „n”.

Forma corectă a acestui cuvânt este : Îneacă (ei/ele)

 

Scrierea corectă din punct de vedere gramatical este extrem de importantă în viața de zi cu zi, doar în acest mod putem să ne înțelegem reciproc într-un mod cât mai eficient. Adesea, din cauza micilor greșeli, putem să nu fim înțeleși corect, aceste greșeli includ plasarea incorectă a semnelor de punctuație, a cratimei și adăugarea sau scoaterea unei litere dintr-un cuvânt sau a unui șir de cuvinte. Limba română este vastă, iar adesea prin excluderea unei cratime, a unei litere sau a unui semn de punctuație, sensul propoziției poate fi complet diferit.

 

Exemplu :

Nu se îneacă.

Nu, se îneacă.

 

În primul caz, sensul propoziției este că acțiunea nu a fost înfăptuită, iar în cel de-al doilea, acțiunea a avut loc. Desigur, sensul propoziției nu se schimbă la fiecare greșeală gramaticală, unele greșeli nu înfăptuiesc o schimbare sensul propoziției, ele însă pot face propoziția mai greu de descifrat, sau schimbă cel puțin partea estetică și percepția noastră despre persoana care a formulat un anume text. Astfel, trebuie să nu uităm faptul că a scrie corect și a avea cultură sunt două fenomene interlegate.

 

Propoziții cu Îneacă – Cuvântul Îneacă

 

Propoziții cu Îneacă – sens propriu și figurat

 

Mai ții minte acel video în care două fete aproape că se îneacă cu lapte ?

Îmi amintesc foarte bine vorbele bunicului meu : ”Totul se face cu răbdare, în viață se îneacă doar cei care încearcă să bea mai mult decât pot înghiți”

Malurile râului se îneacă din cauza apei abundente care vine de pe urma ploilor torențiale.

În acest mod iși îneacă ei amărăciunea, cu alcool.

Unii oameni își îneacă suferința muncind, alții făcând sport, iar alții consumând băuturi alcoolice.

Mi se îneacă toate speranțele când văd răutatea oamenilor.