Cum se scrie corect ? Înălțime sau Înnălțime ?

Cum se scrie corect ? Înălțime sau Înnălțime ?

 

Una dintre greșelile comune din limba română este interschimbarea literelor „n” și „nn”.

În limba română, din punct de vedere gramatical, cuvântul acesta poate avea o singură formă corectă, iar forma în cauză se scrie cu litera „n”.

Forma corectă a acestui cuvânt este : Înălțime

Scrierea corectă din punct de vedere gramatical este extrem de importantă în viața de zi cu zi, doar în acest mod putem să ne înțelegem reciproc într-un mod cât mai eficient. Adesea, din cauza micilor greșeli, putem să nu fim înțeleși corect, aceste greșeli includ plasarea incorectă a semnelor de punctuație, a cratimei și adăugarea sau scoaterea unei litere dintr-un cuvânt sau a unui șir de cuvinte. Limba română este vastă, iar adesea prin excluderea unei cratime, a unei litere sau a unui semn de punctuație, sensul propoziției poate fi complet diferit.

 

Exemplu :

Nu ești la înălțime.

Nu, ești la înălțime.

 

În primul caz, sensul propoziției este că acțiunea nu a fost înfăptuită, iar în cel de-al doilea, acțiunea a avut loc. Desigur, sensul propoziției nu se schimbă la fiecare greșeală gramaticală, unele greșeli nu înfăptuiesc o schimbare sensul propoziției, ele însă pot face propoziția mai greu de descifrat, sau schimbă cel puțin partea estetică și percepția noastră despre persoana care a formulat un anume text. Astfel, trebuie să nu uităm faptul că a scrie corect și a avea cultură sunt două fenomene interlegate.

 

Propoziții cu Înălțime – Cuvântul Înălțime

 

Propoziții cu Înălțime – sens propriu și figurat

 

Am o frică acută de înălțime, nu știi cum aș putea să scap de ea?

Ion se crede la înălțime, dar nu este chiar atât de deștept.

Muntele Athos are o înălțime de aproximativ 2033 metri.

Cu cât te ridici mai mult în înălțime, cu atât aerul este mai cald și mai curat.

Frica de înălțime este des întâlnită în rândul maturilor care nu au avut posibilitatea de experimentare în tinerețe.

Da, mă cred la înălțime, dar am și câteva motive bune pentru acest lucru, de exemplu, anul acesta am luat locul întâi la campionatul de citire.