Cum se scrie corect ? Fiartă / Fieartă sau Feartă ?

Cum se scrie corect ? Fiartă / Fieartă sau Feartă ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Fiartă

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut că carnea este deja fiartă.
Nu, am știut că carnea este deja fiartă.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Fiartă – Cuvântul Fiartă

Propoziții cu Fiartă – sens propriu și figurat

 

Carnea era fiartă bine  și se lua ușor de pe os.

Carnea fiartă cu usturoi e mai gustoasă.

Șunca fiartă nu e așa de bună ca cea coaptă.

Mazărea fiartă se folosește în diferite salate.

Mama era fiartă de supărare când văzu una ca asta.

Prietena sa era fiartă de supărare că n-a câștigat concursul.

Apa fiartă își pierde din proprietăți.

După cele întâmplate biata fată părea fiartă de rușine.

Bătrânul se așeză pe prispă și ceru o cană cu apă  fiartă.

Era ca fiartă după o zi de muncă în camp.

Nu-mi place să mănânc varză fiartă.

Se așeză repede la masă când auzi că mâncarea e fiartă.

Advertisements