Cum se scrie corect ? Băiat / Băieat sau Băeat ?

Cum se scrie corect ? Băiat / Băieat sau Băeat ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Băiat

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut că te-ai întâlnit cu acel băiat.
Nu, am știut că te-ai întâlnit cu acel băiat.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Băiat – Cuvântul Băiat

Propoziții cu Băiat – sens propriu și figurat

 

Ion e un băiat  bun.

Acest băiat s-a înscris în echipa de fotbal.

Un singur băiat poate să ocupe acest post.

Era un băiat de bani gata și făcea doar problem profesorilor și colegilor.

Vinovat era un băiat de bani gata de aceea nimeni nu va fi pedepsit.

Cum putea un băiat să rostogolească singur această piatră?

Fata se uita după băiat de-ți venea să crezi că vrea măritată.

Femeia era cu ochii pe băiat să nu mai facă vre-o șotie.

Acest băiat este de acum student în anul patru.

De c ear adduce un băiat în casă?

E un băiat atent și nu poate să treacă cu vederea acest lucru.

Fata visa să joace la horă cu un băiat  înalt și frumos.

Eram băiat de vreo cinci ani când am învățat să citesc.

Poate acest băiat să frecventeze cursul dumneavoastre?