Cum se scrie corect ? Aia / Aea sau Aiea ?

Cum se scrie corect ? Aia / Aea sau Aiea ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Aia

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut despre aia.
Nu, am știut despre aia.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Aia – Cuvântul Aia

Propoziții cu Aia – sens propriu și figurat

 

Fata aia este câștigătoarea premiului mare.

De ce aia nu cântă împreună cu colegii?

Aia-mi mănâncă zilele și sănătatea.

De aia nu vreau să citesc.

O puse pe aia la cale cum să-și  rezolve problema mai ușor.

Ploaia aia a făcut mari pagube pri grădinile oamenilor.

De ce trebuie el să-și mănânce tinerețea cu aia?

Să-mi aduci cartea aia înapoi că de altfel ne certăm.

Nu trebuie să-mi explici de ce-ți place aia.

Faptul că profa aia ți-a pus întrebări e un lucru bun.

Pune aia în cartofi să fie mai gustoși.

Aia dă carnei un gust deosebit.