Cum se scrie corect ? Acompaniază / Acompanează sau Acompaniează ?

Cum se scrie corect ?  Acompaniază / Acompanează sau Acompaniează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt are o singură formă corectă.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -iază. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : ACOMPANIAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu te acompaniază.

Nu, te acompaniază.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Acompaniază – Cuvântul Acompaniază (a acompania)

 

Profesoara de educație muzicală îl acompaniază la pian.

Câinele îți acompaniază stăpânul în timpul plimbărilor prin parc.

Tânăra acompaniază cu vocea ei minunată această piesă muzicală.

Băiatul o acompaniază până la aeroport.

De fiecare data, bătrâna mama, îl acompaniază până la poartă.

Mâna sa acompaniază liniștit sunetele trompetei.

Acest gând mă acompaniază de ceva timp.

Advertisements