Propoziții cu Trează – Cuvântul Trează (Treaz)

Cum se scrie corect ? Trează / Triază sau Triează ?

Cum se scrie corect ? Trează / Triază sau Triează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : TREAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu este trază.

Nu, este trează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Trează – Cuvântul Trează (Treaz)

 

Mama era trează ori de câte ori aveam nevoie de ea.

Bătrâna mama era trează când a intrat feciorul în casă.

Trebuia să ia o decizie cu mintea trează.

Cu privirea trează a studiat aceste surse.

Se îndoia în sinea sa dacă fiara e trează sau poate mai doarme.

Zgomotul o sperie atât de tare că fata rămase trează până în zori.

Trebuia să aibă mintea trează în acele grele încercări.

Fata încercă să înțeleagă decă e trează sau visează.

Mama mereu e trează la căpătâiul pruncului său.

De multă vreme era trează și nu știa cum să procedeze mai departe.