Propoziții cu Rușinează – Cuvântul Rușinează (a rușina)

Cum se scrie corect ? Rușinează / Rușiniază sau Rușiniează ?

Cum se scrie corect ? Rușinează / Rușiniază sau Rușiniează ?

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : RUȘINEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se rușinează.

Nu, se rușinează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Rușinează – Cuvântul Rușinează (a rușina)

Fata se rușinează de formele ei dolofane.

Ion se rușinează să povestească în fața clasei.

Copila se rușinează de laudele mamei.

Ion se rușinează în timp ce-și spune pațania.

Furtul bomboanelor îi rușinează pe copii.

Copila îmbracă haina sa ponosită și pentru o clipă se rușinează să iasă din casă.

La vederea acestei fete se rușinează și nu poare rosti nici un cuvânt.

Elevul se rușinează că nu știe lecția.

Mamele nu se rușinează cu copiii lor.