Propoziții cu Reia – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? Reia / Rea sau Reea ?

Cum se scrie corect ? Reia / Rea sau Reea ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Reia

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut că o să își reia activitatea.
Nu, am știut că o să își reia activitatea.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Reia – Cuvântul Reia

Propoziții cu Reia – sens propriu și figurat

 

Când vine și ultimul nepot , bunicul reia povestea de la capăt.

Ea fu întreruptă dar își reia repede gândurile și vorbește mai departe de parcă nu se întâmplase nimic.

Irina are dreptate, trebuia să reia totul de la capăt.

Cuvintele acestea o dezamăgi și nu mai vrea să-și reia activitatea.

Băiatul își reia cale fluierând și cântând vioi.

De ce își reia discursul de la capăt?

Poate reia lecțiile la pian că avea succese?

De ce nu își reia activitatea după naștere?

Ar putea face o carieră bună dacă reia activitatea în serios.

Reia acest traseu de fiacare data cu speranța s-o mai întâlneacă pe frumoasa cu ochi cenușii.

De ce nu își reia activitatea de profesor după revenirea în țară?

Când  își reia activitatea această clasă?