Propoziții cu Radiază – Cuvântul Radiază (a radia)

Cum se scrie corect ? Radiază / Radează sau Radiează ?

Cum se scrie corect ? Radiază / Radează sau Radiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -iază. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : Radiază

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu radiază.

Nu, radiază.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, „acest lucru se întâmplă” sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Radiază – Cuvântul Radiază (a radia)

 

Inima lui radiază de bucurie la vederea celor realizate.

Când o privește ochii lui radiază.

Acest felinar radiază nu numai lumină dar și căldură.

Toată ziua pământul a fost supus arșiței iar acum radiază la răcoarea serii.

De dimineață fața tatălui radiază de fericire.

Soarele radiază căldură și lumină.

Andreea este numai zâmbete iar chipul îi radiază de fericire.

Admir cum învățătoarea mea radiază numai bunătate în jur.

Fața îi rediază de bucurie când pricepe că va câștiga.

Oamenii ce radiază bunătate sunt fericiți.

Simți cum acești copii radiază de fericire?