Propoziții cu Ofensează – Cuvântul Ofensează (a ofensa)

Cum se scrie corect ? Ofensează / Ofensiază sau Ofensiează ?

Cum se scrie corect ? Ofensează / Ofensiază sau Ofensiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : OFENSEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu mă ofensează.

Nu, mă ofensează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Ofensează – Cuvântul Ofensează (a ofensa)

 

Cuvântul ofensează uneori mai mult decât o lovitură.

Gestul său ofensează întreaga clasă.

Cine-mi ofensează fata ?

Băiatul se ofensează de disprețul cu este tratat.

Cuvintele vulgare îi ofensează pe invitați.

Fata se ofensează de gafa prietenului care nici nu-și ceru iertare.

Te ofensează atât de mult ?

Noua colegă se ofensează pentru o nimica toată.

Acest tablou ofensează publicul.

Poezia sa îi ofensează pe mulți.