Propoziții cu Miaună – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? Miaună / Mieaună sau Meaună ?

Cum se scrie corect ? Miaună / Mieaună sau Meaună ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Miaună

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut că miaună atât de mult.
Nu, am știut că miaună atât de mult.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Miaună – Cuvântul Miaună

Propoziții cu Miaună – sens propriu și figurat

 

Când ieșea la răspuns, aveai impresia că miaună și nu vorbește.

Mi s-a făcut milă de pisica care miaună sus în copac.

O pisică miaună jalnic afară.

Miaună mai tare ca să te pot auzi!

Toată familia a rămas încremenită când pisica a sărit  drept în oală, dar ea miaună a jale.

Știați că pisicile miaună doar când sunt oameni în jur ?

Copila când vrea să ceară ceva miaună ca o pisică.

Miaună și se alintă de parcă ar fi o copula.

În pod miaună motanii de parcă plâng copiii.

Motanul a venit lângă horn și miaună  întruna.

O pisică  miaună speriată lângă ușa casei.