Propoziții cu Maschează – Cuvântul Maschează (a masca)

Cum se scrie corect ? Maschează / Maschiază sau Maschiează ?

Cum se scrie corect ? Maschează / Maschiază sau Maschiează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Conjugarea acestui cuvânt se face doar cu o singură terminație, iar aceasta este  : -ează. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : MASCHEAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se maschează.

Nu, se maschează.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Maschează – Cuvântul Maschează (a masca)

 

La bal se maschează nu doar copiii dar și adulții.

Fata-și maschează tristețea cu un zâmpet forțat.

Mama își maschează bine frica pentru viitorul copilului.

Băiatul se maschează pentru a nu fi recunoscut.

El își maschează furia față de colegii săi.

Vorba calmă și tărăgănată îi maschează timiditatea și frica de public.

Micile conflicte maschează probleme mari.

De multe ori oamenii își maschează sentimentele.

Indiferența cu care îl trata maschează durerea adâncă din inima ei.