Propoziții cu Machiază – Cuvântul Machiază (a machia)

Cum se scrie corect ? Machiază / Machiează sau Machează ?

Cum se scrie corect ?  Machiază / Machiează sau Machează ?

 

O greșeală comună în gramatica limbii române este interschimbarea terminației „iază”, „ează”, „iează” la scrierea mai multor cuvinte.

Din punct de vedere gramatical, acest cuvânt are o singură formă corectă.

Forma singulară a acestui cuvânt este ”machiez”, iar conjugarea se face cu terminația -iază. Astfel, pentru acest cuvânt avem o singură formă corectă, iar aceasta este : MACHIAZĂ

Să scrii corect din punct de vedere gramatical nu este un moft, ci mai degrabă o esențialitate. Singurul mod prin care putem să ne înțelegem reciproc cu adevărat este dacă învățăm să scriem și să ne exprimăm corect.

Se întămplă foarte des că din cauza unei mici greșeli gramaticale (fie aceasta o literă, o cratimă sau un semn de punctuație), sensul întregii propoziții se schimbă.

 

Exemplu :

Nu se machiază.

Nu, se machiază.

 

În cazul întâi, sensul propoziției este că „nu se întămplă”, „nu o să se întâmple” sau „nu s-a întâmplat”, pe când în cel de-al doilea caz, „nu” are scopul de a scoate dubiile din mintea interlocutorului, astfel propoziția are sensul de „acest lucru o să se întâmple”, acest lucru se întâmplă sau „s-a întâmplat”. Este adevărat faptul că nu întotdeauna se schimbă sensul unei propoziții din cauza unei greșeli gramaticale, totuși asta nu înseamnă că suntem scuzați atunci când facem aceste greșeli. Chiar și dacă uneori sensul rămâne neschimbat, greșeala în cauză poate cauza o descifrare mai lentă a mesajului, sau poate schimba percepția unei persoane în legătură cu noi. Greșelile gramaticale adesea redau o lipsă de cultură.

 

Propoziții cu Machiază – Cuvântul Machiază (a machia)

 

Mama se machiază în fiecare dimineață.

Această adoliscentă se machiază greșit.

Cum se maciază corect poți învăța la aceste cursuri.

Acest specialist machiază doar cu produse de calitate.

Cine machiază în acest salon ?

Sora mea machiază toți artiștii înainte de a ieși în scenă.

Toți actorii se machiază în cabine , stând în fața oglinzii.