Propoziții cu Linia – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? Linia / Liniea / Linea sau Liniia ?

Cum se scrie corect ? Linia / Liniea / Linea sau Liniia ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : Linia

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știut cât de dreaptă este linia aceea.
Nu, am știut cât de dreaptă este linia aceea.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu Linia – Cuvântul Linia

Propoziții cu Linia – sens propriu și figurat

 

Clasa s-a aliniat la linia din față.

De ce linia aceasta e frântă, când eu am spus să construiți o linie curbă?

Fata linia coala pentru a scrie mai frumos versurile.

Ea își linia cu un pix de culoare verde fiecare foaie din caiet.

În fața ochilor îi apăru linia frântă a fulgerului.

Linia nouă de produse cosmetice va apărea curând pe piață.

Linia orizontului se vedea abia- abia din cauza ceții.

Pe linia tatălui nu erau tripleți.

A încercat să-și găsească rudele de pe linia mamei căci de tată nu știa nimic.

A fost astă noapte un accident pe linia de cale ferată.

Copiii se jucau pe linia de cale ferată fără să le pese de pericol.

Trebuia să punem corect anii pe linia timpului.