Propoziții cu iartă – sens propriu și figurat

Cum se scrie corect ? iartă / ieartă sau eartă ?

Cum se scrie corect ? iartă / ieartă sau eartă ?

 

Una dintre greșelile comune care se găsesc în gramatica limbii române, implică înterschimbarea literelor „ia”, „ea”, „iea”, „eea”, „eia” la scrierea mai multor cuvinte.

În limba română, din punct de vedere gramatical, acest cuvânt poate avea o singură formă corectă, iar această formă se scrie folosind literele ”ia”.

Astfel, forma corectă a acestui cuvânt este : iartă

Să poți folosi gramatica limbii române într-un mod corect este un lucru esențial comunicării zilnice. Cea mai bună cale de înțelegere interumană care nu necesită vorbirea orală este scrisul, iar atunci când scriem este necesară încercarea de transmitere atât a informației brute, cât și a emoției din spatele acelor cuvinte.

Sensul unei propoziții poate fi schimbat cu ușurință prin plasarea incorectă a unui cuvânt, înlocuirea unei cratime, plasarea necorespunzătoare a unui semn de întrebare, a unui semn de exclamare, sau chiar a unei virgule.

Cu ajutorul cuvântului de mai sus, vă vom demonstra cât de ușor și cât de drastic se poate schimba sensul unei propoziții din cauza unei virgule.

Nu am știam că el este tipul de om care iartă.
Nu, am știam că el este tipul de om care iartă.

Atunci când ai puține cunoștințe gramaticale, ai putea crede că nu există nicio diferență între aceste două propoziții, dar încercați să citiți aceste propoziții în glas, iar în locul în care apare virgula, faceți o mică oprire. Acum diferența pare un pic mai evidentă, nu-i așa ?

În cazul primei propoziții, din cauza lipsei unei virgule, „nu” aparține frazei, astfel acest „nu” are rolul de a nega lucrurile spuse ulterior.

În cazul propoziției a doua, virgula se folosește pentru a separa „nu” de restul propoziției. Acest „nu” nu se referă la spusele ulterioare, ci la cele anterioare, fie acele spuse o simplă afirmație sau o întrebare. Astfel, în cea de-a doua propoziție, virgula are scopul de a nega ce a fost spus înainte.

Trebuie să te întrebi întotdeauna „Care este forma corectă a acestui cuvânt ?”, „Care este forma corectă a acestei propoziții ?”.

 

Propoziții cu iartă – Cuvântul iartă

Propoziții cu iartă – sens propriu și figurat

 

De ce o iartă de fiecare data chiar dacă știe că toate se vor repeta?

Iartă dacă vrei să fii fericit.

Un „iartă” spus la timp poate salva relația oamenilor.

Doamne iartă-mă că nu știu ce fac.

Mama își iartă și își iubește copiii orice ar face ei.

Tu mă iartă pentru ce am făcut, nu știam că n-o să-ți placă.

Mamă, iartă-mă că am spart vaza ta preferată.

Iartă-mă și-ți fac tot ce dorești.

Mă iartă că nu pot să vin, dar sunt răcită.

Cine iartă ușor e un om bun la suflet.

Iartă-mă, dar vreau să vin și eu cu o explicație.

Mă iartă că am intrat în vorbă așa deodată.

Timpul nu iartă nici pe mine, nici pe tine.

Femeile nu iartă și nici nu uită una ca asta.

Pentru păcatul său nimeni nu-l iartă.

De ce nu-l iartă odată, că doar tot trăiesc împreună.